Két és fél hónapra leállítják a 4-es villamos déli szakaszát

Az SZKT kiadta a tájékoztatókat, miszerint június 16-tól, vagyis jövő hét csütörtöktől nyári tanszüneti menetrend kerül bevezetésre, illetve vonalhálózati módosítások lépnek érvénybe egy új trolibuszvonal kialakításával. Ezen kívül az ügyfélszolgálati irodájuk új címre költözött, az Arany János utca 5. szám alatt lesz ezentúl megtalálható.

A menetrendkurtításról és az új járatok tervezett útvonaláról már korábban is beszámoltunk, azonban mostanra véglegessé vált a dolog. A 4-es villamosvonal rekonstrukciójáról itt számoltunk be, de azóta konkrét, bővebb infók is napvilágot láttak. A felújítás június 16-án üzemkezdettől augusztus 31-én üzemzárásig zajlik majd, ekkor a 4-es villamosvonalon Tarján végállomás és Anna-kút között villamosok, Anna-kút és Kecskés végállomás között villamospótló autóbuszok közlekednek. Bővebb információ az alábbi linken található.

A trolibuszoknál lesz a legnagyobb a változás; a 7-es troli megszűnésével visszahozzák a 6-os vonalat, valamint a 9-est is más útvonalon, a Cédrus Liget felé kanyarintják, tehát a korábbi 7-es útvonalára.

6-os trolibusz vonal:

  • Június 16-tól 6-os viszonylatjelzéssel új vonal kerül bevezetésre a Vértói út és az Újszeged, Gyermekkórház nevű végállomások között munkanapokon és hétvégén egyaránt 20 percenkénti ütemű közlekedéssel, az 5 jelzésű trolibuszokkal hangolva. Az 5-ös és a 6-os járat útvonala jelentős része azonos (Makkosházi körút–Újszeged, Gyermekkórház között), a két járat együttesen biztosítja nagyságrendileg az 5-ös vonal eddigi kapacitását.

7/7A-s trolibusz vonal:

  • Június 16-tól az 7 és a 7A jelzésű trolibusz viszonylat megszüntetésre kerül. A Bakay Nándor utcai szakaszon a módosított útvonalú 9-es járat pótolja.

9-es trolibusz vonal:

  • Június 16-tól a nyári tanszüneti menetrendtől 9 jelzésű trolibusz viszonylat útvonala módosul, a járatok Bakay Nándor u. végállomás és Lugas utca végállomás között közlekednek, ezzel kiszolgálva a 2022-ben megnyíló Cédrusliget lakópark várhatólag megnövekedő közlekedési igényét. A módosított útvonalú járat a felsővárosi lakótelepek és az Árkád közlekedési kapcsolatát is javítja. A járatok hajnalban és késő este 30 percenként, egyéb időszakokban 20 percenként közlekednek. A 9 jelzésű járatok Mars tér és Csillag tér között hangolva közlekednek az 19 jelzésű trolibuszokkal.
KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Lesz 6-os troli, megszűnik a 7-es: járatok ritkulnak vagy szűnnek meg, vonalak mennek másfelé a csökkenő utasszám miatt Szegeden

Minderről az önkormányzat a hírportálján, a szeged.hu-n számolt be. A közösségi közlekedést június közepétőé érintő változtatást azzal indokolják, hogy a koronavírus-járványnak is köszönhető utasszámcsökkenés hozza magával a menetrend-módosítást és a viszonylatok újragondolását.

A menetrendváltozás az összes vonalat érinti, az új menetrendek alább böngészhetők járatonként.

Villamosok:

Trolibuszok:

A változásokat tartalmazó vonalhálózati térkép ide kattintva elérhető. A Volánbusz Zrt. által közlekedtetett járatok menetrendjéről a honlapjukon tudunk bővebben tájékozódni.