Bányai Gábor Mihálffy Bélával tartott sajtótájékoztatót a harmadik hídról és más szegedi fejlesztésekről

Nemesi Pál helyett Bányai Gábor lett a dél-alföldi gazdaságfejlesztési zóna kormánybiztosa, aki meg is kezdte szegedi központtal a munkát Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megye fejlődéséért. Pénteken Szegeden tartott sajtótájékoztatót Mihálffy Béla országgyűlési képviselővel, akivel már két hete együtt dolgoznak – írja a Délmagyarország.

Bányai a Facebook-oldalán arról számolt be, hogy hamarosan sajtótájékoztatót tartanak a „Csongrád-Csanád megyei újságoknak”, melyek között valószínűleg a kormánypárti médiát értette. Ő az a fideszes politikus, aki még tavaly februárban kapta el a koronavírust, majd néhány nappal később lélegeztetőgépre került. Ezután márciusra annyira leromlott az állapota, hogy azonnali beavatkozást követően egy légzést és keringést támogató eszközre tették, azaz műtüdőkezelést kapott. Mostanra többnyire fel is épült a politikus.

Országhatáron túlnyúló jövőképet képzelek el Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyének. Azt szeretném, hogy Szeged felnőjön Arad és Temesvár mellé, hiszen ez a két város fénysebességgel előzte meg Szegedet és a régió legtöbb szereplőjét – mondta el pénteken szegedi sajtótájékoztatóján Bányai Gábor, akit májustól a dél-alföldi gazdaságfejlesztési zóna élére neveztek ki.

A Délmagyarország beszámolója szerint Kormánybiztosként most először tartott sajtótájékoztatót Szegeden. Bányai Szabadka és Csongrád-Csanád megye együttműködését is erősíteni szeretné, ennek érdekében hamarosan tárgyalóasztalhoz ülnek Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével. Bányai Gábor bár Bács megyéből származik, de elmondta, hogy

„Szeged a szívem közepe! Senkit se zavarjon, hogy nem itt születtem, itt csak újjászülettem!”

Mi nem pályázatokat értékelünk, hanem azon dolgozunk, hogy az önkormányzatok, egyházak, intézmények, civil szervezetek és vállalkozások pályázatai beadhatóvá váljanak. Például ha hiányzó forrás van, akkor azt előteremtsük a kormánnyal egyeztetve, így van ez több szegedi pályázattal is. Mind a 3 megyében, 14 választókerületben és csaknem 200 településen együttműködésre van szükség ezek megvalósításához, pártállástól függetlenül kell tenni azért, hogy ezek a vágyálmok valóra váljanak – magyarázta a kormánybiztos.

Bányai Gábor jelezte, a fejlesztési tervek közt ott van például

  • a 47-es számú főút négysávosítása,
  • az M9-es autópálya megépítése, valamint
  • a Homokhátság vízvisszapótlása is, mely Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyének is fontos,
  • a Szegedi Tudományegyetem elképzeléseit is támogatja.

Az épülő Science Park kapcsán úgy fogalmazott, ez nemcsak víziót, hanem lehetőséget kínál a tudás várának nevezett Szegednek egy nagyságrendi ugráshoz. Mint ismert, cikkünk után az országos, vagy legalábbis a megyei hírekben is megjelent a Science Parkban, annak is az egyetemi részén építendő látogatóközpont tervei.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Betűleveses szovjet múltból fotovoltaikus homlokzatú modernizmus: menő látogatóközpontot terveztek a Science Parkba

A szegedi Science Park SZTE által birtokolt 20 hektárján – amelyet oktatási és kutatási célokra hasznosítanak – épülne fel a Látogató- és Konferenciaközpont is, amelyben megrendeznék a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát, valamint a szegedi informatikai kiállítás is ide költözne. A nemrég megjelent, eddig titkolt látványtervek alapján gyakorlatilag a betűleveses, szovjet laktanyás korszakból átlépünk a jövőbe.

Bányai Gábor azt szeretné tehát kormánybiztosként, hogy a jelenleg papíron lévő ügyek beruházásokká váljanak. Ennek érdekében az elmúlt két hétben már többször egyeztettek Mihálffy Bélával, Szeged és a Homokhátság országgyűlési képviselőjével.

Mihálffy arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy rendkívüli mennyiségű fejlesztési forrás érkezett Szegedre az elmúlt 12 évben és bízik abban, hogy ez az irány folytatódik a közös munka által. Mihálffy azt szeretné, hogy a kormány támogatásával és az egyetemmel együttműködve Szeged az innováció központja legyen. Az elmúlt két hétben áttekintettük a folyamatban lévő ügyeket,

köztük a harmadik híd tervezését is, amelyet meg kell gyorsítanunk, hogy mielőbb elindulhasson a kivitelezés.

Emellett szó volt a vízvisszapótlásról is, mert az az egész országnak az érdeke, hiszen a Homokhátság hazánk éléskamrája, a gazdáknak pedig vízre van szükségük a termeléshez – emelte ki a nemrég megválasztott országgyűlési képviselő. Mihálffy jelezte, a Dorozsmai út felújításáról és a Szilva utcai körforgalom kétsávosításáról is egyeztettek már.