A legtöbben Iránból, Németországból és Dél-Koreából jönnek az SZTE-re tanulni

Évről-évre növekszik a külföldi hallgatók száma a Szegedi Tudományegyetemen: a 20212022-es tanévben 115 országból közel 5000 külföldi hallgató folytatja tanulmányait az SZTE valamely képzésén – írja az egyetem hírportálja. Az intézmény célja a nemzetközi hallgatók számának tovább növelése a multikulturalitás jegyében.

A globalizáció és a felsőoktatás nemzetköziesedése hatására az ezredforduló óta megháromszorozódott az olyan diákok száma, akik nem a hazájukban tanulnak, hanem külföldön. Magyarországon csaknem 35 600 külföldi diák tanul, az SZTE a harmadik legnépszerűbb egyetem itthon a nemzetközi hallgatók körében.

Srí Lankától Nigérián át egészen Argentínáig, a világ minden tájáról érkeznek hallgatók a szegedi egyetemre. A kulturális sokszínűség az elmúlt évtizedekben egyben Szegednek, valamint a régió életének is szerves részévé vált. A nemzetközi hallgatók jelenléte a multkulturális jellegen túl növekedést és fejlődést hoz, nemcsak az egyetemnek, hanem magának a városnak, ezen belül

elsősorban a lakásszektornak és kiskereskedelemnek, valamint a vendéglátásnak is.

A SZTE-n jelenleg 20% a külföldiek aránya intézményi szinten, amelyet az intézmény tovább kíván növelni. A legtöbb diák az Orvostudományi Karra érkezik, de épszerű még a Természettudományi- és Informatikai Kar, valamint a Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kar is. A legtöbben Iránból, Németországból és Dél-Koreából jönnek a Tisza-parti városba tanulni.

A külföldi diákok beilleszkedését az úgynevezett orientációs hét segíti és mentorprogrammal támogatja az ESN, az Erasmus Student Network, illetve az ISUS, az International Student Union of the University of Szeged. Az írás szerint az SZTE többek között azért egyre vonzóbb a külföldiek körében, mert

  • a Quacquarelli Symonds 2021-ben nyilvánosságra hozott felsőoktatási intézményeket rangsoroló listája lista szerint Magyarország legjobb egyeteme (az idein listán is ugyanze a helyzet), a világrangsorban pedig az 551560. helyen áll.
  • Tagja a EUGLOH (European University Alliance for Global Health) projektnek,
  • részt vesz az Európai Egyetemi Szövetségben és az SGroup Nemzetközi Egyetemi Hálózatban, amelyeknek köszönhetően tovább erősítette a nemzetközi kapcsolatait és amely programok által még több nemzetközi hallgató és kutató mobilitása valósulhat meg.

A pezsgő nemzetközi hallgatói élet minden évben az ICE-on, vagyis az International Cultural Eveningen (Nemzetközi Kulturális Est) csúcsosodik ki, mely során az újszegedi Sportcsarnokban mutatják be nemzeti ételeiket népviseletben a külföldi hallgatók. A kétezer érdeklődő részvételével zajló rendezvény nagyon népszerű a magyar hallgatók körében is, mely egyike azon eseményeknek, ahol ők is részesei lehetnek a multikulturális közegnek, fejleszthetik nyelvtudásukat, illetve ahol új barátságokra is szert tehetnek.

Fotó: SZTE