Idén még több egyetem között tartotta az elsőségét az SZTE a brit QS rangsorán

A legjobb magyar egyetemként végzett a Szegedi Tudományegyetem a Quacquarelli Symonds idei világranglistáján is. A szegedi intézmény kiemelkedő hazai és nemzetközi oktatási, kutatási, művészeti teljesítményéről tanúskodik, hogy a jelentősen bővülő mezőnyben is megőrizte 551560. helyezését – írja az intézmény közleménye.

Bővülő nemzetközi mezőnyben őrizte meg 551560. helyezését a Szegedi Tudományegyetem a brit Quacquarelli Symonds (QS) világranglistáján. Az egyik legismertebb felsőoktatási tevékenységeket minősítő cég minden évben elkészíti felsőoktatási világrangsorát. Az SZTE ez alapján folyamatosan a legjobb magyar felsőoktatási intézmény, több mint egy évtizede folyamatosan első helyen végez a vizsgált magyarországi egyetemek között.

A június 8-án közzétett QS World University Rankings 2023 összeállításakor az idén mintegy 800-zal több (2462) intézményt vizsgáltak, köztük 124 új belépő került be a rangsorolt 1422 egyetem közé. Az idén kilencről tizenegyre emelkedett a vizsgált magyarországi intézmények száma is. Több képzési szinten folytatott oktatási tevékenység, tudományterületi sokszínűség, nemzetközileg látható publikációs aktivitás szükséges ahhoz, hogy egy intézmény a globális listára kerülhessen.

A feltételeknek megfelelő egyetemek rangsorolásakor hat szempontot vesznek figyelembe:

  • az intézmény akadémiai elismertségét (40%),
  • a munkaadók visszajelzéseit (10%),
  • az oktatók és a hallgatók arányát (20%),
  • a tudományos munkák idézettségét (20%),
  • valamint a nemzetközi hallgatók (5%) és
  • a nemzetközi oktatók, kutatók arányát (5%).

Az SZTE sikeresen tartja a lépést a nemzetközi mezőny dinamikus fejlődésével, és többek között olyan intézményekkel szerepel egy kategóriában, mint a cseh Masaryk University, a Kelet-finnországi Egyetem vagy az egyiptomi Kairói Egyetem – írja a közlemény. A listát az amerikai Massachusetts Institute of Technology (MIT) vezeti, majd a Cambridge, a Stanford, az Oxford és a Harvard jön a sorban. A teljes lista ide kattintva elérhető.