A Bengálit is kihozza az SZKT a következő hétvégén, az ünnepség miatt trolikat terelnek és parkolókat zárnak le

Mint ismert, két év kényszerű szünet után pénteken kezdődik a borfesztivál, amellyel berobban a Szeged Napja Ünnepségsorozat is. A tíznapos fesztiválon szinte az összes hazai borvidék képviselteti magát, és érkeznek borászok a határon túlról is a Széchenyi térre. Nem csak borfesztivál, de az ünnepségsorozattal hídivásár, Kézműves- és Gasztroudvar, Dóm téri koncertek is lesznek a városban.

Ez  igencsak fel fogja bolygatni a város közlekedését is, de egyúttal a közösségi közlekedés rendjét is. A Széchenyi téren megszűnő parkolóktól kezdve az SZKT elterelt és buszokkal pótolt trolivonalain át tartó korlátozásokat azonban feledteti a két év után megrendezett ünnepség, valamint a város közlekedési társaságának ez alkalomból közlekedő nosztalgiajáratai is.

Nosztalgiajáratok

Május 21-én és 22-én az FVV 813-as pályaszámú csuklós villamossal, azaz a Bengálival a Vértónál lévő, Európa liget nevű végállomásról eljuthatunk az Indóház térre, visszafele a járat az Anna-kúttól ráfordul a 3-as vonalra és megy ki a Vadasparkig. Innen egészen Tarjánig lehet vele utazni, majd ismét az Anna-kúton keresztül az Európa ligetig. A villamosok „K” jelzéssel városnéző körjáratként közlekednek.

Az SZKT ajánlatában utunk során bebarangolhatjuk a Vértó környékét, rövid sétával meglátogathatjuk az Indóház térről a Mátyás templomot, a Ferences szerzetesrend gyógynövénykertjét, vagy akár felfedezhetőek a napsugaras házak Alsóvároson. Felfrissülhetünk az Anna-forrás vizétől a belvárosi séta közben, pihenhetünk a platánfák árnyékában a Széchenyi téren, megnézhetjük az elefántokat a Vadasparkban.

Május 13-tól 22-ig jár viszont az 505-ös pályaszámú Ikarus 280T nosztalgia trolibusz. A 10-es jelzésű nosztalgiajáratokkal egy vonalon utazhatunk, amely a tarjáni Víztorony tértől a Klinikákig tart.

A nosztalgiavillamos és a trolibusz minden megállóhelyen megáll, a részletekről ide kattintva lehet tájékozódni.

Trolibuszok menetrendváltozása

A XXI. Hídivásár miatt május 21-én szombaton üzemkezdettől május 22-én vasárnap üzemzárásig az SZKT vonalhálózatán, teljes üzemidőben az alábbi járatok lesznek korlátozva:

  • Az 5-ös trolibuszvonalon Körtöltés utca és Újszeged, Gyermekkórház végállomások között módosított útvonalon, teljes vonalhosszban trolibuszpótló autóbuszok közlekednek.
  • A 7A-s trolibuszjáratok Bakay Nándor utca végállomás és Bartók tér ideiglenes végállomások között rövidített útvonalon közlekednek.
  • A 9-es és 19-es trolibuszjáratok Vértói út és Lugas utca, valamint Makkosház és Tarján, Víztorony tér között módosított útvonalon közlekednek.

A részletes menetrendért, térképekért és a változásokért az SZKT oldalát érdemes felkeresni ide kattintva. A rendezvénytől függetlenül ugyan, de a Felső Tisza-parton végzett útjavítási munkálatok miatt május 12-én 10 órától a Tabán utcai megállóhely mindkét irányban áthelyezésre került az alábbiak szerint:

  • A Vértói út/Makkosház irányú megállóhely körülbelül 15 méterrel előrébb kerül.
  • A Lugas utca/Tarján, Víztorony tér irányú megállóhely megközelítőleg 100 méterrel hátrébb, a Hajós utca és a Tabán utca közé kerül.

Az áthelyezés várható időtartama előreláthatólag egy-másfél hét a társaság közleménye szerint, amely többek között a 9-es és a 19-es trolibuszokat érinti.

Parkolás a Széchenyi téren

A parkolási üzletágat is felügyelő SZKT arról tájékoztatott, hogy május 11. szerda és május 27. péntek közötti időszakban a Széchenyi téren az ünnepségsorozat miatt megállási, várakozási és behajtási tilalom lép érvénybe. A lezárás időtartama alatt a Széchenyi térre szóló lakossági parkolóbérleteket az alábbi utcákban viszont elfogadják:

  • Deák Ferenc utca
  • Takaréktár utca
  • Horváth Mihály utca
  • Kiss Ernő utca
  • Fekete sas utca
  • Kiss Menyhért utca
  • Kígyó utca