Rovó László és Fendler Judit is 5 évig folytathatja az SZTE élén, a Fogorvostudományi Kar új épületét júliusban kezdik építeni

2022. augusztus 1-jétől újabb öt évig látja el a Szegedi Tudományegyetem kancellári teendőit Fendler Judit – írja az egyetem közleménye. Kinevezését a május 2-i Szenátusi ülésen, Szabó Gábortól, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnökétől vette át.

Fendler Judit 2016 augusztusa óta irányítja kancellárként a Szegedi Tudományegyetemet. A kancellár az elmúlt hat évben jelentős változtatásokat vitt végbe az egyetem működtetése terén; a közlemény szerint a funkcionális, támogató területek hatékonyságát, a gazdálkodás átláthatóságát növelte, az egyetem ennek köszönhetően zökkenőmentesen tudott átállni a modellváltás megkövetelte versenyre, teljesítmény-elvárásra.

A fejlesztések prioritásaként az oktatás mellett a kutatást, az egészségügyi ellátást, valamint a társadalmi szerepvállalást is magába foglaló harmadik missziós tevékenység fejlesztését jelölte ki a kancellár. Szerintem a  Szegedi Tudományegyetem jelenleg is az ország egyik legkiválóbb felsőoktatási intézménye, ahhoz, hogy pozíciónkat tovább erősítsük a nemzetközi szférában is, folytatni kell a már Klebelsberg Kunó által megkezdett egyetemi építkezéseket és fejlesztéseket – fogalmazott Fendler.

Az egyetemi saját forrásokból, kormányzati és uniós támogatásból megvalósult több tízmilliárdos fejlesztések közül

  • az egyik legnagyobb beruházási terv a Kardiovaszkuláris Kiválósági Központ létrehozása, amely a gyógyítás, az oktatás és a kutatás színtere lesz egyben.
  • Hamarosan befejeződik a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának felújítása.
  • Az ELI-ALPS köré megálmodott Science Park fejlesztése év elején fontos mérföldkőhöz érkezett, megtörtént az Inkubátorház átadása. 
  • Megújult a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, a Koraszülött Intenzív Osztály.
  • Év elején befogadta az első vérmintákat az SZTE Biobank.
  • Folyamatban van többek között az Északi Klinikaparkban a volt Sebészeti Klinika teljes átalakítása és felújítása, itt valósul meg a régóta hiányzó Egészségügyi Képzési Tömb, a Tisza-parton a Gyermekpszichiátria kialakítása, az Infektológiai Klinika építése.
  • A gyermek sürgősségi ellátás is teljesen átalakul, hamarosan ott is kezdődik az építkezés.
  • Az RRF források egyik első fejlesztése a Fogorvostudományi Kar új épülete lesz, ez az építkezés júliusban indulhat.

Soha ennyi toronydaru nem magasodott még Szeged városa fölé, mint az utóbbi években – állítja az egyetem közleménye. Mint írják, az országban elsőként a Szegedi Tudományegyetemen jött létre egy olyan Interdiszciplináris Kiválósági Központ, mely a  tudományterületeken átívelő szervezeti egységként növeli a ez egyetem tevékenységeinek hatékonyságát, a meglévő szinergiák kihasználását.

Arról még korábban írtunk, hogy április 13-án Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Szilvássy Zoltán József, a Debreceni Egyetem rektora átvették a rektori feladatainak folytatásáról szóló kinevezési okmányt Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában. Csakhogy míg az április 26-án jegyzett, a Magyar Közlöny 70. számában az áll, hogy a debreceni rektort 4 évre nevezték ki,

Rovó László ezzel szemben 5 évig igazgathatja a szegedi intézményt, tehát mostani megbízatása 2027. június 30-áig szól.

Még nem volt olyan 2000 óta, a Szegedi Tudományegyetem összevont intézményeinek létrejötte után, hogy valaki 5 évig legyen kinevezve. Az egyetemet is kérdeztük erről, de levelünkre nem kaptunk választ.

A törvény egyébként a következőképpen szól: A rektor megbízására a köztársasági elnök jogosult. A megbízás időtartama legfeljebb 5 év, a mandátum a szenátus általi újrajelölés és annak a megbízó – egyetem esetében a köztársasági elnök, főiskola esetében a miniszterelnök – általi megerősítése esetén legfeljebb egyszer meghosszabbítható.  Adott felsőoktatási intézményben ugyanazon személy – a vezetői megbízási ciklusoktól függetlenül – összesen legfeljebb két alkalommal kaphat rektori megbízást az esetleges jogelőd intézményekre is tekintettel.”

Fotó: Bálint András / Szegeder