A média ellenőrzés alatt tartása, erősödő ellenségesség az újságírók irányában: ma van a sajtószabadság világnapja

A média ellenőrzés alatt tartása, erősödő ellenségesség az újságírók irányában – ezek a legaggasztóbb jelenségek Európában a Riporterek Határok Nélkül kedden közzétett, a sajtószabadságról szóló, legfrissebb jelentése szerint. De nem csak európai szinten, Magyarországon belül maradva is aggasztó jelenségeket figyelhetünk meg, ami ellen a Szegeder is próbál harcolni, a független és szabad sajtót képviselve Szegeden és környékén.

A világ 180 országát a sajtószabadság szempontjából rangsoroló index középmezőnyében van Magyarország, a 85. helyen, ez az uniós tagállamok közül a harmadik legrosszabb helyezés, Görögország és Bulgária előtt. Ez ugyan önmagában nem mond semmit, de kontextusba helyezve már más a helyzet: 2010-ben még a 23. helyen állt Magyarország a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-listáján.

2017. március 25-én indult el a Szegeder névre keresztelt várostörténeti–urbanisztikai blog, ami három és fél évvel ezelőtt mint Szeged első független hírportálja éledt újjá. Azért létezünk hatodik éve, hogy legyen egy szerethető, politikai befolyás nélküli, minden oldallal kritikus és szórakoztató újság is a városban. A lapot fiatalok írják, így szemléletében is eltér a (főleg helyi) médiapiacokon megszokottaktól. Itt nem egymással jó kapcsolatot ápoló kollégák, hanem sokkal inkább barátok dolgoznak együtt.

A Szegeder is fontosnak tartja, hogy helyben is legyen egy független szemléletű tájékozódási forrás, betöltve az űrt, amit a média mai helyzete hagyott. Kaptunk minden oldalról kritikát, minden oldal tartott már minket ellenkező oldalúnak is, és ez így van rendjén. Azért vagyunk különös helyzetben, mert más vidéki városokkal ellentétben itt hasonló erőkkel van jelen az ellenzéki (városházi) és a kormányzati politikai erők saját médiája is, melyeket ellensúlyozni igyekszünk.

Igyekszünk tágítani forrásainkat, erőforrásainkat, együttműködéseinket akár civilekkel is, vagy kölcsönösen a Telexszel segítve egymást, hogy ezáltal még több emberhez jusson el az, ami Szegeden és környékén történik, vagy akár még több mindenről, még jobb minőségben tudjunk írni a jövőben, még ha erőforrásaink korlátosak is.