Szigorúan hallgat az önkormányzat arról, hogy lesznek-e Szegeden óvodabezárások

    Április 10-én röppent fel a hír, a városi sajtó hozta le egy cikkben, hogy Szegeden három óvodát is be fognak zárni, mert kevés az óvodapedagógus és egyre csökken a gyermeklétszám. A Szegedi Óvodák Igazgatóságának vezetője szerint 30 fő óvodapedagógus hiányzik a szegedi közoktatásból, a kedvezőtlen bértábla az ok, ami miatt a pályakezdők gyakran rövid időn belül felmondanak, vagy egyáltalán el sem kezdik a munkát és más pályát választanak. A szülők tanácstalanok, a városháza hallgat, a helyi DK elnöke szerint pedig nem is lesz óvodabezárás.

    Az említett önkormányzati cikk úgy narrálja a városháza döntését, hogy egyrészt a kormány nem rendezi a pedagógusok fizetését, másrészt pedig csökken a gyereklétszám a városban, s „ezért tervezik, hogy három óvodát kiemelnek az intézményrendszerből”. A lap azt írja, minden óvodapedagógusnak, dajkának és technikai dolgozónak megmarad az állása. Információink szerint az óvodabezárás az április 29-i közgyűlésen lesz tárgyalva, de a szülőket és a pedagógusokat már értesítették előre.

    Bartáné Tóth Mária Magdolna, a Szegedi Óvodák Igazgatóságának vezetője a Szegedernek most részletesen kifejtette, hogy valóban hatalmas problémát jelent az egyre csökkenő pedagóguslétszám, amivel kapcsolatosan a frissen végzett, pályakezdő pedagógusok alacsony fizetését nevezte meg legfőbb okként. Pályakezdők alatt azokra a kollégáira gondol, akik az új bértábla szerint a gyakornok kategóriába esnek, és csak 3–4 év tanítás után kerülhetnek magasabb kategóriába. Az ő fizetésük 2022-ben legkevesebb bruttó 195 ezer forint (nettó 129.675 forint), de érdekes megnézni a Pedagógus II kategóriába tartozó, 20 éve a pályán dolgozók garantált béreit is, akiknek az alapilletményük még mindig csak bruttó 160 ezer forint, a pótlékokkal legmagasabb megszerezhető összeg pedig bruttó 334.950 forint (nettó 222.000 forint). A 40–50 éves korosztályból ettől függetlenül Bartháné szerint a legritkább esetben hagyják el pedagógusok a pályát.

    A másik ok, amiért felmerült az óvodabezárás gondolata Szegeden, az az, hogy a városháza szerint a minimálisan elvárt gyermeklétszám nincs meg ezekben az óvodákban. A csoportok létszáma 20–30 fő között kellene, hogy mozogjon, és ha ennél kevesebb, a fenntartó jogszabályi keretek között dönthet az intézmény sorsáról, vonhat össze csoportokat, vagy akár az intézményt is bezárhatja.

    Ennek az intézményvezető szerint demográfiai okai vannak, ugyanis egyre többen hagyják el az országot családjukkal együtt,

    illetve nagyon sokan vannak, akik a belvárosból kertvárosba vagy kisebb falvakba vándorolnak, így a gyermekeket is átiratják az új lakóhelyhez legközelebb eső intézménybe. Bartháné és kollégái alapvetően nem tartják problémának a kisebb csoportokkal való működést, mivel így több figyelmet tudnak fordítani az egyénekre a csoportokban, és mindenki a neki leginkább kedvező oktatásban részesülhet, ami egy nagyobb csoportnál nehézkessé válik. A bezárásról viszont nem ők döntenek, hanem az önkormányzat.

    Ellátotgattunk a Mars téri óvodába, ahol több szülő azt mondta, teljesen bizonytalanok, és még ők sem tudják, hogy mi lesz a gyerekek sorsa, de egyértelműen senki nem szeretné, ha ezek az intézmények bezárnának, mivel a gyerekek már hozzászoktak, és más okok miatt is kötődnek ide szülőkkel együtt is. A Mars téri például a belváros egyik legcsendesebb ilyen intézménye annak ellenére, hogy egy soksávos körút és egy forgalmas autóbuszpályaudvar szomszédságában van. Ha sor kerül a bezárására, Bartháné és kollégái próbálják majd megoldani, hogy ismerősök, baráti társaságok együtt kaphassanak elhelyezést más intézményekben, de egyelőre kétséges, hogy egyáltalán lesz-e bezárás. Akikkel sikerült szót váltanunk a Mars téri ovi előtt, nem tudtak biztosak azzal kapcsolatban, hogy mi történik majd az óvodákkal, egy főt kivéve, aki szilárdan azt állította, hogy biztosan nem kerül sor az érintett intézmények megszüntetésére.

    Volt, aki azt mondta, hogy "képviselők" már jártak is a Mars tériben, és mindenkit megnyugtattak, hogy nem lesz óvodabezárás, továbbra is be lehet iratkozni az óvodákba. Hivatalos önkormányzati válasz híján a Mars téri városrész önkormányzati képviselőjét, a DK-s Binszki Józsefet kerestük az ügyben, mivel a napokban Facebook-oldalán napvilágot látott egy bejegyzés, amelyben az önkormányzattal szembe menve azt állítja, egyáltalán nem lesz bezárás, és meg sem fordult hasonló a képviselői testület fejében. Megkeresésünkre Binszki azt mondta, „nem lesznek óvodabezárások Szegeden, a fenntartó önkormányzat fenntartói jogokat gyakorló közgyűlésében a képviselők többsége nem támogatna egy ilyen gondolatot”. Binszki továbbra is arra kéri a szülőket, hogy írassák be gyermekeiket a három hírbe hozott óvodába, és legyenek nyugodtak afelől, hogy a gyerekek ezekben az intézményekben nem csak elkezdik az ovit, de be is tudják azt fejezni.

    Ez azért is különösen érdekes, mert a Binszki abban a politikai tömbben foglal helyet Szegeden Botka Lászlóékkal együtt, amelyik az önkormányzati hírportált is üzemelteti, ahol elsőként megjelent a hír, hogy a nevezett három óvodát bizony be fogják zárni. Kérdeztük Binszkit, hogy miért érkeztek ilyen hírek, amire nem tudott válaszolni. Kerestük levélben a szegedi önkormányzat sajtóosztályát is, ahonnan egyáltalán nem érkezett válasz.