A tiltott paksi légtérbe repült kisgépet kísértek Szegedre a Gripenek

Harmadszor is felszálltak a Gripenek – írja a Telex. A lap szerint ezúttal azért kellett felszállnia a géppárnak 17 óra körül, mert egy Ausztria felől érkező, Piston típusú kisrepülőgép nem létesített rádiókapcsolatot a polgári légiirányítással.

A NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központ riasztását követően a légvédelmi készültséget ellátó Gripenek haladéktalanul felszálltak. Miközben azonosították a repülőgépet, annak vezetőjével a légiirányítás is felvette a rádiókapcsolatot.

A vadászrepülők a kisgépet Szegedre kísérték,

majd visszatértek a kecskeméti bázisukra. Egy olvasónk írta kommentben az előző hírünknél, hogy Kalocsa felett hallotta a vadászgépek hangját. Ez valóban az ausztriai irányból jövő kíséret lehetett, amely végül Szegednél végződött.

Frissítés (21:45):

A paksi atomerőmű három kilométeres, tiltott légterébe repült az osztrák kisrepülőgép pénteken

közölte az atomerőmű kommunikációs igazgatója az MTI-vel. Kovács Antal elmondta: a Magyar Honvédség vadászgépei a kisrepülőt Szegedre kísérték.

Arról számoltunk be a mai nap folyamán nem is olyan régen, hogy rövid időn belül kétszer szálltak fel a Gripenek pénteken délután. Korábban egy Szentpétervárról Belgrádba tartó A319-es szerb (Air Serbia) utasszállító repülőgép miatt, majd egy Moszkvából Belgrádba tartó – szintén bombafenyegetést jelző – utasszállító repülőgép miatt riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó vadászgépeit.

KAPCSOLÓDÓ CIKK: