Karikó Katalin kapta a 100 ezer kanadai dolláros Canada Gairdner International Awards-ot

A 2022-es Canada Gairdner International Awards odaítélésével a világ legkreatívabb és legkiválóbb orvosbiológusai közé választották a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorát, Karikó Katalint. A BioNTech senior alelnöke, a University of Pennsylvania adjunct-professzora mellett Drew Weissman, az UPenn „Roberts Family-professzora”, illetve Pieter Cullis, a University of British Columbia professzora is elnyerte a rangos kanadai díjat.

Április 5-én jelentették be a 2022-es Canada Gairdner Awards-díjazottakat. A három kutató közös méltatása szerint a kitüntetést azért kapták, mert „úttörő munkát végeztek a nukleozid-modifikált mRNS-sel és lipid nanorészecskékkel (LNP), a hatóanyag-bejuttatás kifejlesztésével, illetve a rendkívül hatékony Covid-19-mRNS vakcinák alaptechnológiája terén”. Karikó Katalin laudációjában kiemelték: mások szkepticizmusa és egyéb akadályok ellenére kitartott az mRNS-alapú technológia fejlesztése mellett, eredményeket ért el a fehérjepótló terápiák terén.

A Canada Gairdner Díjak kitüntetettjei 100 ezer kanadai dollár (közel 28 millió forint) jutalmat is kapnak.

A magyar biokémikus és amerikai kutatótársa, Drew Weissman felfedezték, hogyan lehet az mRNS-t, vagyis a fehérjék előállítására vonatkozó utasításokat hordozó molekulát úgy módosítani, hogy az emlőssejtekbe való bejuttatása után használható legyen a kívánt fehérje előállítására. Pieter Cullis csomagolórendszerekkel kapcsolatos eredményeinek köszönhetően „az mRNS esetében az LNP-ket úgy tervezték, hogy védőbuborékot képezzenek a hírvivő molekula körül, és lehetővé tegyék a célsejtek belsejébe juttatását.” A döntnökök kiemelték: az LNP-technológia kritikus fontosságú az mRNS-oltóanyagok hatékonysága szempontjából.

„Dr. Karikó, Dr. Weissman és Dr. Cullis munkája lehetővé tette a rendkívül hatékony és biztonságos Covid-19 mRNS-vakcinák gyors rendelkezésre állását, ami a Covid-19-világjárvány fontos eszközévé vált. Kulcsfontosságú felfedezéseik forradalmasíthatják a hatékony és biztonságos vakcinák, terápiák és génterápiák jövőbeni alkalmazását is. A Covid-19 elleni mRNS-vakcinák sikere utat mutat az olyan vírusos veszélyek elleni hasonló vakcinák számára, mint az influenza vagy a HIV.”

Az emberiség és a világ fejlődését előmozdító orvosbiológusok munkásságát elismerő kitüntetések közül ez az egyik legrangosabb. James Gairdner torontói tőzsdeügynök, a sokoldalú személyiség 1957-ben hozta létre alapítványát. Először 1958-ban osztották ki a díjakat, azóta 402 személy részesült a kitüntetésben, több mint 40 ország képviseletében. A díjazottak között 96 Nobel-díjjal is elismert kutató található.

A Kanadai Gairdner Nemzetközi Díjat korábban elnyert kitüntetetettek tablóján rábukkanhatunk a magyar származású Nobel-díjas Avram Hershko (1999) portréjára. E rangos kanadai díjon kívül Karikó Katalint, az SZTE kutatóporfesszorát egyéb elismerések kapcsolják össze a Nobel-díjasok közül például Jennifer Doudna (2016), James Allison (2014). Sir Gregory Winter (2013), Shinya Yamanaka (2009) nevével. E körbe tartozik a Nobel-díjas Bert Sakmann (1999) is, az SZTE díszdoktora, aki 2012 óta több alkalommal is előadást tartott az intézményben, akinek nevét viseli április 6-tól az a szegedi kollégium, amely a Nemzeti Tudósképző Akadémia hallgatóinak az otthona.