Ősztől már elit kollégiumban lakhatnak a tudóspalánták Szegeden

Kollégium várja ősztől a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) tehetségeit Szegeden, az intézmény Bert Sakmann Nobel-díjas német fiziológus nevét viseli majd – írja az MTI.

A kollégium szerdai névadóünnepségén Varró András, az NTA programját működtető alapítvány kuratóriumának elnöke felidézte, tíz éve, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulójához kapcsolódva egyedülálló kezdeményezést indítottak, hogy újra vonzóvá tegyék a fiataloknak a tudományos életpályát.

A program 16 és 36 éves koruk között a hagyományos iskolarendszerrel párhuzamosan végigkíséri a fiatal tehetségek életét, hogy Magyarországon tartsa a legkiválóbb természettudományos érdeklődésű diákokat minőségi képzés és megfelelő anyagi juttatás biztosításával tudatta a professzor.

Az alapítvány tavaly októberben vásárolt meg – előtte a volt Bartók Béla Művelődési Ház épülete lett volna – egy addig szállodaként üzemelő ingatlant, ahol kollégiumot alakítanak ki.

A kivitelezés február elején kezdődött.

A kényelmes diákotthonban húsz egy-, illetve kétágyas szoba mellett egy nagyobb közösségi teret is kialakítanak, amely a hallgatók és mentorok találkozóinak, a képzéseknek és kulturális eseményeknek lesz a helyszíne. Az épületben egy kisebb fitneszterem is helyet kap. Az akadémia hamarosan bővíti a kollégium kapacitását,

a meglévő tömb mellé egy új szárnyat építenek, ahol a 16 kollégiumi szobán kívül helyet kap egy konferenciaterem és az azt kiszolgáló vendéglátó egység

közölte az elnök. A kollégium Bert Sakmann német fiziológus nevét viseli majd, aki 1991-ben nyerte el az orvostudományi Nobel-díjat a sejtek egyedi ioncsatornáinak működését illető felfedezéseiért és a folt-feszültségzár (patch clamp) méréstechnika kidolgozásáért. Szabó Gábor, az Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke felidézte, Bert Sakmann 2012-ben fontos szerepet töltött be a Szegedi Tudós Akadémia (SZTA) megalakulásában. 2016-tól az SZTA, majd annak átalakulását követően, tavaly ősz óta a Nemzeti Tudósképző Akadémia képzési főigazgatója, rendszeresen részt vesz annak programjain.

Bert Sakmann kifejtette, a programot azzal a céllal hívták életre egy évtizede, hogy közelebb hozzák a fiatalokhoz a természettudományokat, megismerkedhessenek a laboratóriumok világával, és eldönthessék, milyen területen kutatnak majd.

Fotó: Nemzeti Tudós Akadémia