Bert Sakmann német Nobel-díjasról nevezi el az SZTA a kollégiumát, amely végül a volt Hotel Bella helyén lesz

A következő tanévtől kollégium is várja Szegeden a humán élettudományi tehetséggondozó kezdeményezés, a Nemzeti Tudósképző Akadémia egyetemi programjában részt vevő hallgatókat – tájékoztatta a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint az alapítvány által létrehozott Szegedi Tudós Akadémia Program tavaly ősszel bővült országos programmá, tevékenységét kiterjesztve valamennyi humán élettudományi felsőoktatással rendelkező magyarországi városra a kormány támogatásával. Varró András, az alapítvány kuratóriumának elnöke kifejtette, egyetemi képzési programjuk fontos eleme egy kollégium kialakítása, ahol a legkiválóbb hallgatók, a Szegedre látogató nemzetközi mentorok és Nobel-díjas kutatók találkozhatnak.

Ezért tavaly októberben a civil szervezet megvásárolt egy addig szállodaként üzemelő ingatlant, ahol kollégiumot alakítanak ki. A kivitelezés február elején kezdődött el. A kényelmes diákotthonban húsz egy-, illetve kétágyas szoba mellett egy nagyobb közösségi téret is kialakítanak, amely kiváló helyszíne lesz a hallgatók és mentorok találkozóinak, a képzéseknek és kulturális eseményeknek. Az épületben egy kisebb fitneszterem is helyet kap.

A kollégiumot Bert Sakmann német fiziológusról nevezik el, aki 1991-ben nyerte el az orvostudományi Nobel-díjat

a sejtek egyedi ioncsatornáinak működésére vonatkozó felfedezéseiért és a folt-feszültségzár (patch clamp) méréstechnika kidolgozásáért. Bert Sakmann 2012-től jelentős szerepet töltött be a Szegedi Tudós Akadémia megalakulásában. 2016-tól az SZTA, majd annak átalakulását követően 2021 ősz óta a Nemzeti Tudósképző Akadémia képzési főigazgatója. Az akadémia a közeljövőben bővítené a kollégium kapacitását, a meglévő épület mellé egy új szárnyat terveznek, ahol a kollégiumi szobákon kívül helyet kap majd egy konferenciaterem és az ezt kiszolgáló vendéglátóegység áll a közleményben.

Arról még tavaly számoltunk be, hogy miközben Nemesi Pál cége, a Ferroép kezdte a Szegedi Tudós Akadémia kollégiumának kialakítását a korábban Bartók Béla Művelődési Háznak otthont adó épületben, váratlanul elfogyott a pénz, így a munkálatok félkészen leálltak. A minisztériumtól azonban nem jött pluszforrás befejezni, így nem tudtak beköltözni a patinás épületbe. Később kiderült miért: regionális tehetséggondozó központot alakított ki a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) Szegeden abban az épületben, amely a Szegedi Tudós Akadémia elit kollégiuma lett volna.

A befolyt összegből a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány egy másik, új kollégiumi épület megvásárlása mellett döntött. Így került 2021 októberében az Alapítvány birtokába a Szegeden addig szállodaként üzemelő Pacsirta utca 31. szám alatti ingatlan, ahol az Alapítvány eredeti célkitűzésének megfelelően kollégiumot alakít ki hallgatói részére.

Fotó: Bálint András / Szegeder