Aláírták a szerződést, ősztől jönnek az elektromos buszok Szegedre

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelenlétében 60 darab elektromos autóbusz vásárlásáról írt alá szerződést a zalaegerszegi ZalaZONE Járműipari Tesztpályán a közbeszerzési eljárások nyerteseivel a Volánbusz Zrt vezetése.

A Volánbusz konzorciumi partnerével, a Mobiliti Volánbusz Kft.-vel 2021–ben összesen 100 elektromos autóbusz és a hozzájuk kapcsolódó töltőberendezések beszerzésére nyújtott be sikeres pályázatokat a Zöld Busz Programban. A közlekedési társaság az első negyven jármű szállításáról tavaly júliusban kötött megállapodást, majd a Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos autóbuszokat múlt év szeptembertől kiemelt rendezvényeken tesztelte. A további 60 jármű vidékre fog kerülni:

  • 12 Székesfehérváron,
  • 13 Győrben,
  • 11 Zalaegerszegen,
  • 10 Szolnokon,
  • 8 Szegeden és
  • 6 Egerben

állhat forgalomba. Azonban a 60 jármű nem azonos típus lesz, az alábbi módon oszlik majd meg városonként a két cég gyártmánya:

  • A kínai BYD Europe B.V. komáromi gyártású járművei Egerben, Győrben, Szegeden, Szolnokon és Zalaegerszegen állnak majd forgalomba,
  • míg az Electrobus Europe Zrt. Székesfehérváron gyártott autóbuszai pedig ott helyben, Székesfehérváron állnak majd forgalomba idén ősztől kezdve.

A BYD Europe B.V. BYD K9UD típusú, valamint a magyar tulajdonú Electrobus Europe Zrt. ELECTROBUS 120.EL típusú elektromos járműveinek zajterhelése jóval alacsonyabb hagyományos, dízelüzemű társainál, károsanyag-kibocsátásuk pedig lokálisan zéró. A fejlesztés a hat megyeszékhely több mint félmillió lakója számára biztosít magasabb színvonalú személyszállítási szolgáltatást, tisztább levegőt és élhetőbb környezetet: az érintett térségekben évente csaknem 3500 tonnával csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás.

Ez csaknem 2000 autó éves szén-dioxid-kibocsátásának felel meg,

tehát ha a közlekedők autó helyett inkább buszra szállnak, akkor ennyivel kevesebb szén-dioxid terheli környezetünket. A járműveket a zalaegerszegi ZalaZONE Járműipari Tesztpályán is bemutatták a meghívottaknak.

A szóló kivitelű, alacsonypadlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású autóbuszok üléselrendezéstől függően körülbelül 30 ülő és 45 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak, egy feltöltéssel – az időjárási körülményektől, útviszonyoktól függően – akár közel 300 kilométert is képesek megtenni. A légkondicionált járművek kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását.

A beszerzés összértéke 8,59 milliárd forint,

melyből a Zöld Busz Program keretében elnyert támogatás összege összesen 6,52 milliárd forint.

„A kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv több intézkedésével cselekszik a közlekedés zöldítéséért. (...) A Zöld Busz Programot a vidéki városok helyi járműparkjának minőségi cseréje érdekében indítottuk útjára, eredetileg 36 milliárd forintos keretösszeggel. A kezdeményezést a 25 ezer főnél kisebb lélekszámú településekre is kiterjesztve hamarosan újabb 350 elektromos busz beszerzésére írunk ki pályázatot” – mondta beszédében Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója kijelentette: „Az országban Budapest után Győrben lesz a második legtöbb e-busz, viszont a városi és/vagy elővárosi autóbuszok futásteljesítményéből az elektromos járművek részaránya Zalaegerszegen lesz a legmagasabb (40 százalék). A zalai megyeszékhely 33 darabból álló autóbusz-állományának több mint egyharmadát elektromos buszok fogják kitenni. A járművek tervezett éves futása a vidéki nagyvárosok közül Győrben és Székesfehérváron lesz legmagasabb: egy évben ez akár 700 ezer kilométer körül alakulhat majd”.

Fotó: Volánbusz Zrt.