Újabb nemzetközi esemény: 2024-ben Szeged ad otthont a hőlégballon-világbajnokságnak

Szeged nyerte el a XXV. FAI Hőlégballon-világbajnokság (25th FAI World Hot Air Balloon Championship) rendezési jogát, ami tervezetten 2024. szeptember 8–14. között lesz.

A FAI (Fédération Aéronautique Internationale) CIA (FAI ballon szakág) a hétvégén tartotta éves közgyűlését Rómában. A napirendi pontok mellett a számunkra legfontosabb kérdés a 2024-es világbajnokság helyszínéről szóló döntés volt, melyre Szeged mellett Mallorca pályázott.

A végső szavazáson a Plenáris ülésen városunkat támogatta a küldöttek többsége.

A döntés értelmében 115 plusz 5 versenyző vehet részt a versenyen. A plusz 5 induló az előző világbajnokság – amit idén szeptemberben fognak megrendezni Muraszombaton, Szlovéniában –, dobogósaiból és női, illetve az ifjúsági világbajnokból áll össze.

Ezzel az eddigi világ legnagyobb létszámú világbajnokság szervezésére nyílt lehetőség Szegeden.

Izgatottan várjuk 2024-et, ám addig sem lesz üres városunk légtere; ebben az évben is több nemzetközi sportesemény helyszíne lesz a Szegedi Regionális repülőtér. A megszokott rendezvényeken túl

  • itt szervezik júliusban a vitorlázórepülők a 67. Nemzeti Bajnokságát, majd
  • röviddel azt követően a 37. FAI Vitorlázórepülő Világbajnokságban lehet gyönyörködni, amelyet korábban Matkópusztára terveztek megejteni Magyar Vitorlázórepülő Szövetség szervezésében, ezen a linken lehet tájékozódni.
  • A nyár végére a Vitorlázórepülő modellező F5J Világkupa, majd rögtön azután
  • a FAI F5J Vitorlázórepülő modellező világbajnokság is itt lesz.
  • Szeptemberben a megszokottak szerint pedig jön a SZIA Szeged International Airshow és a CE Cup, vagyis a hőlégballon Közép-Európa Kupa.
  • A légi programokon kívül május 6-án a HUMDA (Hungarian Motorsport and Green Mobility Development Agency) szervezésében ingyenes vezetéstechnikai tréninget szervez a motorosoknak, melyről részletesebben mi is beszámoltunk