Óriási dolog: Szegeden rendezik a nemzetközi informatikai diákolimpiát jövőre

Jövőre Szegeden rendezik a nemzetközi informatikai diákolimpiát (International Olympiad in Informatics, IOI), a rendezvényre négyszáz középiskolás diákot és felkészítő tanárait várják közölte a digitalizációért felelős helyettes államtitkár csütörtökön Budapesten. Fontos tudni, hogy 2019-ben Szeged adott otthont a szintén ugyanilyen, de biológiai területen megrendezett nemzetközi biológiai diákolimpiának is (International Biology Olympiad, IBO).

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára az IOI logóötlet-pályázatának nyerteseit díjazó rendezvényen elmondta: az IOI három évtizedes múltra visszatekintő verseny, száz ország középiskolás diákjai mérkőznek meg egy programozási versenyen. Óriási dolognak nevezte, hogy 2023-ban Magyarország ad otthont a versenynek a Digitális Jólét Nonprofit Kft., a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és a Szegedi Tudományegyetem rendezésében.

Hozzátette: augusztus 28-a és szeptember 4-e között mintegy 400 tehetséges középiskolás diákot és felkészítőiket várják a versenyre. Mint mondta, a rendező ország feladata, hogy egyedi logót tervezzen, amely képviseli a folyamatosságot, de egyedi, jól felismerhető, modern és magán hordozza a rendező ország sajátosságait.

2023-ban lesz Neumann János születésének 120. évfordulója is.

Arról, hogy hol, pontosabban milyen épületben lesz várhatóan megrendezve a diákolimpia, ebben a cikkünkben írtunk:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Napelemes homlokzattal és geotermikus fűtéssel épülhet a Látogató- és Konferenciaközpont a Science Parkban

A Szegedi Tudományegyetem Science Park Szeged néven tudományos és innovációs parkot hoz létre a szegedi öthalmi városrészben rendelkezésére álló mintegy 85 hektár nagyságú területen, a lézerközpont körül. Az egyetem a teljes terület mintegy negyedét, 20 hektárt hasznosít oktatási és kutatási célokra. Itt épülne fel a Látogató- és Konferenciaközpont is, amelyben megrendeznék a nemzetközi informatikai olimpiát, valamint a szegedi informatikai kiállítás is ide költözne.

Solymár Károly Balázs elmondta: a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ötletpályázatot írt ki, hogy az ötleteket a végleges logó elkészítésekor felhasználják. A pályázatra 74 pályamunka érkezett, a zsűri 26-os szűkített listából választotta ki az első három helyezettet, a három nyertes pályamű elkészítőit csütörtökön díjazták, a díjakat Solymár Károly Balázs és Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője adta át.

Harmadik helyezett lett Péceli Tímea Mónika, aki magyar motívumokat használt fel a logóhoz, második helyezett lett Wolcsánszky Krisztián, aki az IOI karikákba álmodta bele a magyar színeket és első helyezést ért el Hartauer Gábor, aki a szegedi dóm sziluettját használta fel a logóhoz.