Szerdán demonstráció lesz a Klauzál téren a sztrájkoló tanárok mellett

A Veritas Virtus Libertas egyetemi polgári csoport március 16-án 16 órától az országos pedagógussztrájkkal való szolidaritásuk és támogatásuk kifejezésére demonstrációt hirdet, melyre az egyetemi polgárság mellett a tanárok ügye mellett kiálló valamennyi érdeklődőt várnak.

„Hiányzással a pedagógusokért” – ezzel a címmel jön a Veritas Virtus Libertas (VVL) csoport korábban meghirdetett szolidaritási demonstrációja március 16-án 16 órától a Klauzál téren. Emellett egész napos szolidaritási akciót hirdetnek a hallgatók körében, melynek lényege, hogy

a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatok által biztosított, nem kötelezően igazolandó hiányzások egyikét a szerdai órákra időzítve használják fel.

Mint ismert, február 11-én a kormány rendeletben tiltotta meg a tanároknak, hogy március 16-án valós munkabeszüntetést tartsanak. A rendelet értelmében úgy kell “sztrájkolni” hogy az észrevétlen maradjon az intézmények működése szempontjából – így lesz a sztrájkból ingyen dolgoztatás. Erről itt számoltunk be.

A szervezők szerint a munkakörülményeik javítása és a béreik rendezése érdekében fellépő tanárokat múlt századi eszközökkel kényszerítik alkotmányos jogaik felhagyására. „A magyar felsőoktatás múlt évben megtanulhatta, hogy mit ér az adott szó és mit jelent a “párbeszéd” a kormányzati politikában. Akkor számos fórumon, szóban és tettben velünk volt a pedagógus társadalom jelentős része. Most a mi helyünk van mellettük” – fejtették ki a demonstráció célját.

A rendezvényen beszédet mond:

  • Farkas Dániel tanárszakos hallgató,
  • Szajbély Mihály egyetemi tanár, szenátor,
  • Erdélyi Eszter pedagógus, a PDSZ szószólója.

A demonstráción fellépnek:

  • A hallgatókból álló Zebra Zone zenekar tagjai,
  • Molnár Áron, noÁr.