Odesszából, Szeged testvérvárosából menekült a négygyermekes ukrán család, Spanyolországba tartanak

Tegnap számoltunk be egy Szegeden parkoló Tesla Model X típusú autóról, amelyről Rostova Anna helyi fotós készített egy képet. Az ukrán rendszámos jármű oldalán ráadásul az van narancssárga festékszóróval, orosz nyelven felfestve, hogy „gyermekek”. Ez nagyjából össze is foglalja egy képben a szomszédban zajló háborút.

Rostova Anna, az általunk korábban közölt fotó készítője újból járt a helyszínen, ahol találkozott a tulajdonosokkal. Mint megtudta, a család egyébként nem a rendszám alapján bejegyzett helyről, vagyis az Ukrajna északnyugati részén található volhíniai területről jött, hanem délről, Odesszából. Ezt a várost lőtték is az oroszok, sőt, hírek szerint deszantosok és partraszálló egységek is tevékenykedtek arrafelé. Már ez alapján is érthető az autó oldalán virító felirat.

A másik, ami miatt értelmet nyer a felfestés, hogy Anna új képe szerint az ukrán család négygyermekes, akik ráadásul kiskorúak is. Mint elmondták, mennek is tovább Spanyolországba, nem Szeged volt a végső úticéljuk, itt csak megszálltak két napra.

Fotó: Rostova Anna

Fotó: Rostova Anna

Ami még külön érdekesség, hogy Odessza Ukrajna ötödik legnagyobb városa és legfontosabb kereskedelmi központja, 2014-től az Ukrán Haditengerészet fő támaszpontja, erős mediterrán jelleggel, épületeiben francia és olasz hatással. Nem meglepő tehát, hogy testvérvárosunk 1957 óta. Szegeden is van Odessza városrész, amely elnevezés ezen okból jött. A város egyébként valamivel több mint 1 milliós lakosságszámmal rendelkezik.