Beszerelték a műszereket, már működnek a trafiboxok a két szegedi helyszínen

Sokszor posztoltak szegedi közösségi oldalakon arról, hogy a még tavaly októberben kihelyezett trafiboxok doboza minden irányba el lett forgatva, vagy nincs benne a mérőműszer, esetleg matrica van ráragasztva, mintha már mérne. Ez a helyzet változott meg most, ugyanis a rendőrség elárulta: lezárult a próbaidőszak.

Korábban írtuk, hogy Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata és a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság megállapodást kötött a biztonságosabb közlekedés megteremtése érdekében. A megállapodás alapján 2 darab trafiboxot helyeztek ki Szegeden:

  • A Gábor Áron utcára telepítették az egyiket, a Gábor Áron és Pitypang utca környéki gyorshajtás visszaszorítása érdekében.
  • A másik trafiboxot a Mátyás király térre telepítették a Földmíves utca és a Mátyás király tér vonzáskörzetében található Szegedi Alsóvárosi Általános Iskolát, a Földmíves Utcai Óvodát, valamint a Dobó Utcai Bölcsődét és az Alsóvárosi Orvosi Rendelőt gyalogosan megközelítők védelme, és ezáltal a biztonságosabb közlekedés megteremtése érdekében.

A trafiboxok telepítésének helyszíneit közösen választotta ki az önkormányzat, a megyei rendőrség és a Szegedi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Alosztálya. A trafibox fixen telepített kültéri szekrény, amelyben a rendőrség által alkalmazott sebességmérő kamerát (közismert nevén trafipaxot) használnak. A trafipax működtetése, üzemeltetése továbbra is a rendőrség hatáskörébe tartozik.

Ezek alapján minden szép és jó, azonban több helyen is posztoltak szegedi közösségi oldalakon arról, hogy a még tavaly októberben kihelyezett trafiboxok doboza minden irányba el lett forgatva, vagy nincs benne a mérőműszer, esetleg matrica van ráragasztva, mintha már mérne, azonban nem ez volt a helyzet.

Ezzel kapcsolatban kerestük a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságot is még a múlt héten, hogy mikor tervezik belerakni a Mátyás téri és a Gábor Áron utcai mérőállásba a műszereket, esetleg ez csak egy üres doboz marad, amelyek csupán elrettentési célzatból lettek kirakva. A válaszukban ennyit írtak: „Az úgynevezett trafiboxok tesztüzeme befejeződött. A sebességmérő kamerák ütemterv szerint üzemelnek az adott útszakaszokon.”