Mától zuhanás közben is mér a szegedi ballon

Február 15-től az Országos Meteorológiai Szolgálat a felbocsátott meteorológiai ballonok esés közbeni adatait is rögzíti, valamint továbbítja a nemzetközi meteorológiai adatcserébe – írja az Időkép.

Magyarországon Budapest-Pestszentlőrincről és Szegedről naponta kétszer, világidő szerint éjfélkor és délben eresztenek fel meteorológiai szondát. Várható szélsőséges időjárás zivatar, ónos eső, mely utóbbira volt példa tavaly év végén esetén ugyanakkor reggel és este 6 órakor is történhet rendkívüli szondafelbocsájtás.

Ezek a szondák emelkedés közben mérik a levegő hőmérsékletét, páratartalmát, nyomását, valamint a szélsebességet is. Mivel a magaslégkörben ritkásak a mérések, ezért az itt mért adatok rendkívül fontosak az előrejelzések készítéséhez. Emelkedés közben a szondákat az áramló levegő akár 2300 kilométerrel is odébbfújhatja, így a léggömb kidurranása után 35 kilométeres magasságból ereszkedve egy másik helyszínen is képes függőleges profilt készíteni a légkörről.

Az időjárási modelleket a közelmúltban készítették fel a zuhanás közbeni adatok felhasználására, így a mai rajt adatait már rögtön fel is tudják majd használni az előrejelzések készítéséhez.