OMSZ: A mai ónos eső sokkal extrémebb volt a vasárnapinál, ráadásul hóesés is tetézte

A vasárnapi után a hétfői ónos eső még extrémebb helyzetet teremtett az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-posztja szerint.

Mint írják, az extrém helyzetre tekintettel ma reggel is extra szonda emelkedett a magasba Szegedről. A hőmérsékleti profil igen hasonló volt a tegnapihoz: az alsó rétegekben fagyos volt a levegő, ugyanakkor efölött egy vastagabb pozitív hőmérsékletű réteg helyezkedett el, ami kedvező feltétel tartós ónos eső kialakulásához. A mai helyzet azonban még a tegnapihoz képest is veszélyesebb volt, ugyanis:

  • Tegnap az intenzív ónos eső nem (teljesen) átfagyott talajra érkezett, így a talajhő még nagyobb területen tudta akadályozni valamennyire az azonnali lefagyást.
  • A mai csapadék érkezte előtt azonban már tartósan fagyott országszerte, így az már teljesen átfagyott talajra, a délkeleti tájakon helyenként eleve jeges útburkolatra érkezett meg, és ez teszi extrémebbé a tegnapihoz képest is a helyzetet.
  • Emellett van esély arra, hogy helyenként átmegy havazásba a csapadék délután ebben az esetben pedig a vastag jégpáncélra rakódhatnának rá a hópelyhek, amely még alattomosabb helyzetet idézhet elő.

Azt is megjegyezték, hogy az északkeleti derült, szélcsendes, havasabb tájakon nagyon hideg volt az éjszaka: Bánrévén -14,5 fokot mértek, amellyel megdőlt a szezonrekord. Az előrejelzés szerint az éjjel távozik a csapadékzóna, így kedden már nyugodtabb napunk lesz. Azonban nem sokáig, mert utána újabb és újabb frontok alakítják majd időjárásunkat,

amik révén Szilveszterkor újból 10 fok fölé mehetünk: többfelé a 15 fokot is elérhetik a maximumok.