Ügyészség: az eddigi bizonyítékok alapján a rendőrnőt nem erőszakolták meg

„Az ügyészség hivatalos tájékoztatása szerint az adott büntetőeljárásban bűncselekmény megalapozott gyanúja az eddig beszerzett bizonyítékok alapján nem állapítható meg” – közölte Papp Károly, a Belügyminisztérium belbiztonsági államtitkára egy képviselői kérdésre a Népszava szerint. Az áldozat azt állította; a történteket rögzítették a tettesek, de a vádhatóság szerint ilyen videó nem létezik.

Korábban lapunk is megírta a Blikk nyomán, hogy a Készenléti Rendőrség egyik bevetési alosztályán dolgozó Zsiga Katalin őrmester azt állítja: két kollégája megerőszakolta őt. Az őrmester el is mesélte a történetét, Szegeden minősített szexuális erőszak bűntette miatt rendeltek el nyomozást. Az őrmester kollégái tudomására hozták azt, hogy az egyik határon töltött szolgálat alatt két társa elkábította, majd kihasználva öntudatlan állapotát megerőszakolta, elvéve így a szüzességét is.

Az egészből csak arra emlékszem, hogy miután letelt a szolgálat, megvacsoráztunk, majd nekem kicsit fájt a fejem, úgyhogy elmentem aludni a panzióban, ahol elszállásoltak minket. Egyébként sem vagyok nagy társasági ember, nem járok bulizni, nem iszom alkoholt, amit a többiek is tudtak. Reggel még rosszabbul voltam, fájt a fejem, görcsölt a hasam. A határról visszafelé tartó úton el is ájultam. Arra tértem magamhoz, hogy egy parkolóban vagyunk, az ablak le van húzva, én meg vérzem – idézte az emlékeit a Blikknek.

Később Polt Péter legfőbb ügyész tájékoztatta kérdései után Harangozó Tamás MSZP-s képviselőt arról, hogy nincs még gyanúsított Zsiga Katalin feltételezett ügyében, miután tavaly december 14-én Zsiga Katalin őrmester vallomást tett a nyomozó ügyészségen. A rendőrnő a Blikknek nyilatkozott arról, hogy a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészségen történt sértetti meghallgatása előtt Magyar Györgytől kért tanácsot, amit az ügyvéd a lapnak is megerősített, de nyilatkozni nem akart róla.

Zsiga Katalin meghallgatása az ügyészségen hét és fél órán át tartott.

„Alaposan kikérdezett az ügyésznő, mindent elmondatott velem többször is. Indítványoztam az érintett kollégáim meghallgatását azzal a volt munkatársammal együtt, aki jelezte nekem, hogy a megerőszakolásomról készített felvételt több embernek is megküldték” – közölte az őrmester a Blikkel. „Indítványt tettem a KR egyes területeire rálátó biztonsági kamerák felvételeinek kikérésére, így például arról az estéről, amikor mentőt hívtak, hogy elvitessenek a pszichiátriára. Továbbá engedélyt adtam arra is, hogy az orvosi papírjaimat bekérjék a nyomozáshoz.”

A Népszava vette észre, amint Harangozó Tamás újból érdeklődött arról, hogy bevett szolgálat-szervezési gyakorlat-e a rendőrségen az, hogy egy rendőrnek továbbra is együtt kell dolgoznia azokkal, akik a gyanú szerint ellene erőszakos bűncselekményt valósítottak meg, illetve miért nem volt lehetőség megvárni a nyomozás lezárását és méltányosnak tartja-e az áldozat ellen indult fegyelmi eljárást. A Pintér Sándor nevében válaszoló Papp Károly azt írta válaszul, hogy

a nyomozást végző ügyészség szerint az eddig beszerzett adatok alapján megállapítható, hogy a bűncselekmény megalapozott gyanúja nem állapítható meg, sem az, hogy a rendőrnő által említett videofelvétel létezik.

Továbbá a rendőrségen nem alakult ki bevett szolgálat-szervezési gyakorlat a hasonló esetek alkalmával követendő eljárásra, mert ez az első ilyen jellegű ügy. Kitért arra is, hogy a feljelentő szolgálati helyén intézkedtek arra, hogy amennyiben nem él a felajánlott szolgálatmentességgel, úgy szolgálatát ne azokkal lássa el közösen, akiket a feljelentésben mint elkövető megnevezett. A feljelentő ennek ellenére nem lépett szolgálatba – tette hozzá. Papp Károly jelezte, a fegyelmi eljárás megindítása nem méltányosság kérdése, arra az állományilletékes parancsnokot indokolt esetben jogszabály kötelez.