Guruló csillagszórók: így szikráznak a szegedi villamosok és trolik ónos eső után

Különleges szilveszter előtti jelenséggel készült az időjárás és a Szegedi Közlekedési Társaság felsővezeték-rendszere 2021-ben: napokon keresztül gyönyörűen szikráztak a város trolijai és villamosai az év végén, vizuálisan bőven felülmúlva a fényvillamosok, de még a fényszili teljesítményét is.

Mivel a karácsony utáni napokban komolyabb mennyiségű ónos eső hullott alá Csongrád-Csanádban is, komoly kihívásnak nézett elébe a közlekedési társaság. Ilyenkor ugyanis több a késés a felsővezetékek jegesedése miatt, ami a szikrázást is okozza.

A felsővezeték-jegesedés attól alakul ki, hogy az ónos eső ráfagy a vezetékre, ami nemcsak "fizikai" akadályt jelent az áramszedő számára, de nehezíti az áramfelvételt is. Ilyenkor sokszor járnak úgynevezett töretőjáratok is hajnalonként (itt egy látványos példa Debrecenből), amelyeknek célja, hogy bejárják az egész hálózatot, és még az első járatok előtt végigmenve jégmentesítsék a vezetékeket, már amennyire az lehetséges.

A lényeg, hogy ez a jelenség eléggé különleges és szép is tud lenni, és erről nemrég meg is jelentek különböző fotók és videók. Ide kattintva látható egy tiktokos felvétel, amin egy villamos szikrázik el a főposta előtt, alább pedig felsővárosi trolik húzzák a csillogást. Nyitóképünkön pedig a Stefánián suhan egy éjjeli csillagszóró egy Škoda 15Tr szerepében.