SZKT: Visszaállt a menetrend a rendkívüli idő után, 36 órán keresztül törték a jeget

Vasárnap több vonalon is késésekkel közlekedtek az SZKT villamos- és trolibuszjáratai a felsővezetékek ónos eső okozta jegesedése miatt, a helyzet hétfőn csak romlott, miután újabb ónos eső és havazás is nehezítette a helyzetet: konkrétan leálltak a trolik és a villamosok, pótlóbuszok szállították az utasokat, meglehetősen ritkás menetrenddel.

A felsővezeték-jegesedés egyébként attól alakul ki, hogy az ónos eső ráfagy magára a vezetékre. Ez nemcsak fizikai akadályt jelent az áramszedő számára, de nehezíti az áramfelvételt is.

A közlekedés aztán kedden fokozatosan állt helyre, mígnem mára az SZKT bejelentette: az utasoknak köszönik a türelmüket, megértésüket és együttműködésüket, a járatok közlekedése visszaállt a normál kerékvágásba. Mint kifejtették, vasárnaptól a munkatársaik az időjárási előrejelzés legmagasabb, harmadfokú riasztása szerinti megelőző munkálatokat ellátták, azonban a hétfő reggeli órákban rendkívüli ónos eső miatt a járatok nem tudtak közlekedni a folyamatos visszafagyások miatt.

A jég súlyától kidőlt fák, letört ágak nehezítették a zavarok elhárítását és a több mint 60 kilométernyi felsővezeték „jégtörését” 36 órán keresztül. A meteorológia előrejelzése szerint ebben az évben nem várható további extrém körülmény.