Az ónos eső miatt pótlóbuszok és leállások vannak az SZKT vonalain

A járatok kimaradása és leállása miatt a Somogyi utcán nem lehet áthaladni autóval, mivel áll a villamos. Állnak az egész városban a trolik és villamosok – írja egy posztoló a Szegeden láttam Facebook-csoportban. Azt is megjegyezte a bejegyzésében, a hídon gyalog/biciklivel nehézkes a közlekedés, mert nagyon csúszik.

Egy másik csoporttag azt írta kommentben: „Tűzoltók beavatkozása folyik leszakadt faágak miatt. Szeged belterületén és a vonzáskörzetében nagyon sok leszakadt faág és kidőlt fa van, erre kell számítani sajnos a mai nap folyamán, ne lepődjön meg senki.

Szegeden korlátozásokat vezettek be – időjárási ok miatt – a városi közösségi közlekedés villamoshálózatán. Emiatt a vasút-villamos csak Szeged-Rókusig közlekedik és onnan indul vissza Hódmezővásárhelyre – írja a Mávinform. Az SZKT járatai az ónos eső és az egyéb körülmények miatt az alábbiak szerint közlekednek:

Trolibuszok (Pótlóbusz):

  • 5-ös, 9-es, 10-es, 19-es vonalon órás követéssel
  • 8-as vonalon 30 perces követéssel
  • 7-es vonalon nem közlekedik

Villamosok:

  • 1-es, 2-es vonalon:
    Európa Liget- Anna-kút között villamos közlekedik 30 percenként
    Anna-kút- Szeged Vasútállomás között pótlóbusz közlekedik 30 percenként (azóta a kettes vonalon és a tram-train vonalán is helyreállt a villamosforgalom)
  • 4-es vonalon pótlóbusz közlekedik órás követéssel
  • 3-3F-es vonalon:
    Tarján-Dugonics tér között pótlóbusz közlekedik órás követéssel. (A 4-es vonal pótlóbusza)
    Dugonics tér-Vadaspark/Fonógyári út között nem
    közlekedik.

Ezen felül időjárási ok miatt a Szeged–Békéscsaba, az Orosháza–Szentes, és a Hódmezővásárhely–Kiskunfélegyháza vasútvonalon 20–30, esetenként 40–50 perces késéssel közlekedtek a vonatok. Azóta már jelentősen csökkentek a késések, a menetidők 10–15 perccel hosszabbak a Mávinform szerint.

Mint tegnap írtuk, vasárnap több vonalon is késésekkel közlekedtek az SZKT villamos- és trolibuszjáratai a felsővezetékek ónos eső okozta jegesedése miatt, és ugyanez várható hétfőn üzemkezdetkor is.

A felsővezeték-jegesedés egyébként attól alakul ki, hogy az ónos eső ráfagy magára a vezetékre. Ez nemcsak fizikai akadályt jelent az áramszedő számára, de nehezíti az áramfelvételt is. Ráadásul több helyen hajnalban igencsak csúszós utak lesznek, ami miatt lassabb lesz a forgalom minden téren.