Már a madártetemeket és ürüléket távolítják el a Tóth Péter-házból, hamarosan indulnak a munkálatok

Mint azt írtuk még a nyáron, egy újabb omladozó szegedi épület, a Tóth Péter-ház lesz méltó állapotban, épp az Oskola utca felújításával együtt. Augusztusban hirdettek ugyanis nyertest a kivitelezésre, amit Nemesi Pál cége, a Ferroép nyert el. Az építkezés ugyan még nem kezdődött el, most azonban a Magyar Építők szaklapnak nyilatkozott a kivitelező arról, hogy már az előkészítés megindult.

Április közepén írtuk, hogy megjelent a közbeszerzési felhívás, keresik a leendő kivitelezőt a Tóth Péter-ház, azaz az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola leendő helyének felújítására. A nyertes pedig – nem árulunk el nagy titkot – Nemesi Pál cége, a Ferroép Fővállalkozó és Szerelőipari Zrt. lett augusztusban, akik a Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft.-vel közösen majdnem kereken nettó 2,1 milliárd forintért (nettó 2 093 071 473 Ft) vállalták el a munkát.

Időközben a Magyar Közlönyben megjelent, hogy a kormány a korábbi tervek szerint 2022-ben utalandó 2 milliárd forint, valamint a 2023-as 933 milliós tétel helyett egy összegben, 3 milliárd 338 millió forintot ad még idén a helyreállítási alapból a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, ezzel a teljes keretösszeget több mint 400 millió forinttal emelték. Az épület felújításával kapcsolatosan Sóti Ernő, a Possibuild Kft. műszaki igazgatója informálta a Magyar Építőket. Elmondta,

a munkaterületet december elején vették át, és jelenleg az előkészületi munkálatok zajlanak.

„A karácsonyi leállás előtt megkezdődött az épület és környezetének állagfelvétele és a fotódokumentációk készítése, ezzel párhuzamban pedig az épületből eltávolítják a madarakat, azok ürülékeit és az elhullott állatok maradványait” – közölte. Hozzátette, az elmúlt években jelentősen megrongálta a madarak jelenléte a régóta használaton kívüli épületet, így a szakemberek megtisztítják, valamint fertőtlenítik is a területet a munkálatok megkezdése előtt. Arról is tájékoztatta a lapot, hogy

már készülnek a műemléki területekhez tartozó restaurátori tervek, amelyeket hamarosan benyújtanak a szakhatóságokhoz is.

A munkálatok egyaránt kiterjednek a homlokzat és a 2500 négyzetméteres belső terület felújítására. A szaklap megkeresésére a műszaki igazgató elárulta, hogy tervezési szempontból kiemelkedő jelentőségű volt az építészettörténeti értéket képviselő utcai homlokzatok visszaállítása. A felújítás során a szakembereknek kiemelt óvatossággal kell ügyelnie a palota korabeli technikával készült jellegzetes homlokzatának, díszeinek, szobrainak, kovácsoltvas elemeinek, illetve kő restaurálási feladatainak elvégzésére is. 

Sóti Ernő kiemelte: Az épület kubusát, azaz teljes megjelenését az eredeti állapotban kell helyreállítani és változatlanul hagyni, ezért a munkálatok során sok hagyományos, már-már kevesek által használt technológiával készült szerkezetet építenek be a szakemberek.A felújítást követően az épület funkcionális rendjét két egymástól térben jól elkülöníthető, de működési szempontból egymást támogató egység fogja alkotni:

  • az alagsori és földszinti tereket hasznosító kulturális szolgáltató és előadótér,
  • valamint az emeleti és tetőtéri szinteken elhelyezkedő konzervatórium, a SZTE Vántus István Zeneművészeti Szakgimnázium közismereti oktató-termeivel és hangszeres gyakorló-helyiségeinek sorával.

A felújítási munkálatok a tervek szerint 2023 decemberében érnek véget.