Még nem indult el a munka, de 400 millió forinttal többe kerül majd a Tóth Péter-ház felújítása

Mint azt írtuk még a nyáron, egy újabb omladozó szegedi épület, a Tóth Péter-ház lesz méltó állapotban, épp az Oskola utca felújításával együtt. Augusztusban hirdettek ugyanis nyertest a kivitelezésre, amit Nemesi Pál cége, a Ferroép nyert el. Az építkezés ugyan még nem kezdődött el, de máris emelték a projekt pénzügyi keretét több mint négyszázmillió forinttal.

Április közepén írtuk, hogy megjelent a közbeszerzési felhívás, keresik a leendő kivitelezőt a Tóth Péter-ház, azaz az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola leendő helyének felújítására. A nyertes pedig – nem árulunk el nagy titkot a cím után – Nemesi Pál cége, a Ferroép Fővállalkozó és Szerelőipari Zrt. lett augusztusban, akik a Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft.-vel közösen majdnem kereken nettó 2,1 milliárd forintért (nettó 2 093 071 473 Ft) vállalták el a munkát.

Ez már nem az első elnyert közbeszerzése nemesinek kormánybiztosi minőségében, ott volt még a jogi kar épülete, vagy az ELI Science parkban lévő épületfelújítás is az utóbbi időkből. Öt ajánlat érkezett egyébként a Tóth Péter-házra:

  • a nyertes Ferroép Fővállalkozó és Szerelőipari Zrt. a Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft.-vel közösen,
  • a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt.,
  • a Stabil Konstrukt Építőipari és Szolgáltató Kft.,
  • a Modinvest Épitőipari-Beruházó-és Kereskedelmi Kft.
  • és a Dél-Konstrukt Építőipari Zrt.

Ők mind magasabb árért vállalták volna a felújítást, az ajánlataik nettó 2,4–3,2 milliárd forint körül mozogtak. Bár az épület már körbe van kordonozva egy ideje, a munkálatok nem kezdődtek el. Tulajdonképpen a pénz volt még hátra; tavaly októberben jelent meg a közlönyben, hogy majd 2022-ben 2 milliárd forintot utalnak, valamint szerepelt még egy 933 milliós tétel is 2023-ra ütemezve – ez így összesen 2,933 milliárd –, tehát valószínűleg ezért nem indult a dolog. Az egyházmegye honlapja szerint a projekt lezárása egyébként is 2023. december 31-én esedékes.

A napokban a Magyar Közlönyben megjelent azonban, hogy a kormány a korábbi tervek szerint 2022-ben utalandó 2 milliárd forint, valamint a 2023-as 933 milliós tétel helyett egy összegben, 3 milliárd 338 millió forint többletforrást ad még idén a helyreállítási alapból a Szeged-Csanádi Egyházmegyének. Így akár már jövőre is kész lehet, ha az műszakilag és építőipari kapacitás szerint lehetséges, de legalábbis nem kell elhúzni 2023 végéig.

Ha jól értelmezzük, akkor a Nemesiék által ajánlott 2,1 milliárdos munkára végül lesz 3,338 milliárd forint,

ebbe a keretbe tehát a többi kivitelező is belefért volna (még talán az előzőbe is) amennyiben ez nettó pénz. Valószínűleg ők adták egyébként a reálisabb ajánlatokat, tekintve a megemelt összeget. A nyertes kivitelező feladata a teljes épület komplett felújítása. Mindent az eredeti állapotában terveznek visszaállítani, többek között a homlokzati díszeket, a szobrokat és a kovácsoltvas elemeket, az épület külső kontúrja változatlan lesz. Az épület egyébként 2016-ban került az egyházmegye tulajdonába, már 2018-ban lehetett hallani arról, hogy a felújítást követően az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola költözhet ide.