Az időjárás is kettéválasztja országunkat: valahol épp fagy, míg délen szinte tavasz van

Nem csak a politika, de az időjárás is kettéválasztja ma országunkat, már ami a hőmérsékletet illeti. Az Országos Meteorológiai Szolgálat arról számolt be Facebook-oldalán, hogy az ország egy részén még mínuszok vannak, másutt pedig már 14 Celsius-fok. Sőt: valahol még hó is volt reggelre.

Mint írják, folyamatosan emelkedik a hőmérséklet, északon is egyre nagyobb terület éri el a pozitív hőmérsékleti tartományt, és a csapadék is gyengült, valamint az ónos eső veszélye, az arra vonatkozó riasztás is megszűnt.

Egyelőre nagy a hőmérsékleti kontraszt északkelet és délnyugat között, előbbi területen fagypont alatt alakul a hőmérséklet, míg utóbbi tájakon már 1314 fokot is mérhetnek. Szegeden ez valahol a 9 fok körül áll jelenleg, de nem messze tőlünk az időkép hőtérképe alapján már a 12 fok sem ritka.

Forrás: Időkép.hu

Kitértek arra is, hogy a frontérzékenyek számára nem könnyű ez az időszak, és még nincs vége. A nagy hőmérséklet-különbség megterhelheti az arra érzékenyek szervezetét hívták fel a figyelmet. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő időszakban csapadékos jellemzően esős , de enyhe idő várható.

Jelenleg az Időkép szerint a legmelegebb Magyarszék településen van, itt 15 fokot mértek, míg a leghidegebb Vágáshután -3 fokkal. Az országos átlag egyébként 6.72 °C épp.

  • Napi melegrekord: 17,7 °C (1958, Békéscsaba)
  • Napi hidegrekord: -26,6 °C (1963, Putnok)

A fehér karácsonyról egyébként tegnap írtunk:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Szegedi időjárás szenteste: itt egy havas fotó a városról, hogy azt hidd, esni fog a hó, pedig nyilván nem fog. És most a cím: HOPPÁ! 10 centiméter hó is hullhat december 24-én

Itt a Szegeder Őszinte Időjárásjelentés-rovatának 2021. december 23-i adása, amelyben a holnapi, illetve az ünnepek alatti napok várható időjárásával foglalkozunk.