Szegedi időjárás szenteste: itt egy havas fotó a városról, hogy azt hidd, esni fog a hó, pedig nyilván nem fog. És most a cím: HOPPÁ! 10 centiméter hó is hullhat december 24-én

Hiába lesz 12 fok szenteste napján, egyre nagyobb divat a szegedi sajtóban is, hogy karácsony előtt nem csupán felteszi a kérdést egy-egy portál, hogy lesz-e havazás karácsonykor, hanem egyenesen szénné clickbaitelik az ünnepeket megelőző két hetet, és háromnaponta megírják, hogy brutálishoppá, mégis fehér lesz a karácsony?, tízcentis havazás várhat ránk szenteste?, elő a szánkókkal, buksik! És illusztrációnak egy-egy szép havas fotó Szegedről, hogy biztosan menjen a kattintás.

Úgyhogy most nézzük a Szegeder Őszinte Időjárásjelentés-rovatának 2021. december 23-i adását, amelyben a holnapi, illetve az ünnepek alatti napok várható időjárásával foglalkozunk.

Magyarországon alapvetően két megbízható időjárásjelenető oldal van: a hivatalos az Országos Meteorológiai Szolgálaté, a met.hu; illetve az Időkép, ami egy magánalapítású oldal. Mi utóbbit követjük napról napra, de érdemes még bekövetni a Dél-Alföld meteorológia nevű Facebook-oldalt is, amit egy vásárhelyi férfi készít nagy lelkesedéssel és példaértékű hitelességgel.

Az Időkép szerint valóban várható havazás, Szegedet ugyanakkor pontosan ugyanúgy fogja elkerülni, mint a Budapest–Belgrád vasút, vagy mint bármilyen más havazás bármikor. Északon lehet havas és ónos esőre, északkeleten többnyire havazásra készülni, de

december 24-én az Alföldön legfeljebb gyenge eső várható néha, esetleg némi napsütés.

Szegeden pénteken napközben 10–12 fok lesz, ami neméppen alkalmas körülmény a havazáshoz. Más országrészekben, északon várható havazás, ott akár 5–10 centi is összejöhet.

Szombaton és vasárnap Szegeden is hűl a levegő, szombaton már csak 10 fok lesz sok esővel, vasárnap pedig a legmelegebb is 4 fok.