Szabó Gábor: a 400 milliós kuratóriumi közpénzről mindent megmutattak, a többi üzleti titok

Évente 400 millió forintba kerül az egyetemet irányító „fideszes alapítvány” – derítette ki Mihálik Edvin, Szeged zöld város programjáért felelős tanácsnoka, amit mi is megírtunk. Mihálik szerint a „kormánypárti tagokkal feltöltött alapítvány” egy kisebb egyetemi kar költségvetését emészti fel évente. A Hvg.hu interjújában ezekre reagált Szabó Gábor, az SZTE egykori rektora, aki ma a modellváltást követően az egyetemet irányító kuratórium tagja.

A Hvg.hu egyből rákérdezett, hogy ezt a 400 milliót mire költötte az alapítvány, mire Szabó közölte: A honlapunkon közzé fogjuk tenni a törvényben előírt kötelezettségek szerint a kuratóriumi tagok kumulatív díjazását, illetve ugyancsak kumulatív módon további személyi és közvetlen működési kiadásokat. Ennyi költség vetődött fel az alapítvány részéről a volt rektor szerint az erre az évre arányosan megítélt pénzből. Mint mondta, az idei évben a maradványt az egyetem stratégiai céljaira fogják felhasználni. Arról, hogy konkrétan mire, nem szándékozok beszélni, mivel a terveket nem szokás közzétenni. Nem véletlen, hogy az üzleti titok egyik klasszikus példáját a stratégiai tervek képezik– indokolta Szabó. A Hvg.hu kérdésére elmondta, be fogják tartani az alapítványokra vonatkozó törvényt a költekezésnél. Hozzátette:

„Azt is nyugodtan kérdezze meg, hogy szándékunkban áll-e ellopni valamit. Nem, nincs szándékunkban ellopni semmit.

Szabó szerint a törvény védi a magánjogi jogalanyok jogintézményét, mint amilyen az alapítvány is, de közfeladatot ellátva vannak bizonyos megkötések, például az állammal kötött finanszírozási szerződésüket is kiadták azoknak, akik ezt kérték.

„Ezért azzal, hogy valaki megkérdezi, hogy bizonyos pénzekkel mi történt, nincs semmi bajom. De, hogy nekem arról kelljen beszélni, hogy mire fogjuk költeni, azzal már van. Ez abszolút nem tartozik senkire. Ezen az alapon nekünk nem lehet üzleti titkunk? Nem lehet olyan ötletünk, amit más nem talált még ki? Kötelesek vagyunk elmondani, hogy mit fogunk csinálni jövőre a pénzzel? Itt azért had vessem meg a lábam, mert ilyet civilizált országban fel sem vetnek. Ez olyan, mint Amerikában nem szokás egymás fizetéséről érdeklődni, ez hozzátartozik a viselkedés kultúrához” – fejtette ki álláspontját a kuratóriumi elnök. A Hvg.hu erre megemlítette, hogy valójában közpénzt költenek. Szabó erre úgy érvelt, hogy az állammal megkötött finanszírozási szerződésük mögött valóban közpénz van, de az állam egy terméket rendel meg, ami az oktatás, kutatás, betegellátás stb.összessége.

Az állam azt nézi, hogy a kifizetett pénz és a megrendelt termék arányban áll-e egymással, nem részleteiben.

Amennyiben az elvárt mutatókat nem teljesítik, nem kapnak pénzt, ez pedig a kuratórium felelősége – mondta Szabó. Azzal példálózott, hogy a krónikusan alulfinanszírozott magyar felsőoktatás a folyamatos pénzhiány mellett a „fogd a pénzt és fuss” elv alapján működött, egy másik, korábban csőd szélén táncoló intézmény kapott állami mentőövet, de nem változott semmi. A kuratóriumnak viszont ilyen lehetősége nem lesz, ezért mindenképp rá annak kényszerülve arra, hogy olyan dolgokra költsenek, amik az SZTE teljesítményét javítja. Most viszont megjelent egy olyan probléma, hogy

„kezd vérre menővé válni a történet”, egymással versenyeznek az intézmények, sokkal inkább kiválóság alapúvá vált a felsőoktatás.

Szabó elmondta, a teljesítményindikátorokat, amelyek benne vannak a szerződésben, amelyet az intézmények az ITM-mel kötöttek, nem fogja tudni mindenki teljesíteni. „Két dologért felelősséggel tartozunk: az adófizetők pénze, és azért, hogy a szegedi egyetem a lehető legsikeresebb legyen az adott körülmények között. Nincsenek olyan rettenetesen nagy titkok, de vannak olyan tervek, amelyeket nem szeretnénk egyelőre megosztani a nyilvánossággal. Más intézmény sem osztja meg velünk a terveit.”