Mihálik Edvin: Az SZTE-t irányító „fideszes alapítvány” 400 millió forintba kerül évente

Évente 400 millió forintba kerül az egyetemet irányító „fideszes alapítvány” – derítette ki Mihálik Edvin, Szeged zöld város programjáért felelős tanácsnok. Mint közösségi oldalán megjelent posztjában írja, a „kormánypárti tagokkal feltöltött alapítvány” egy kisebb egyetemi kar költségvetését emészti fel évente.

Azt is elmondta, hogy ezen a 400 millión felül az SZTE-nek biztosított költségvetési források felett is ők rendelkeznek majd. Mindez az SZTE közfeladat-finanszírozási szerződéséből derült ki, amit a momentumos politikus közérdekű adatigényléssel szerzett meg az ITM-től. Szerinte azt nem lehet tudni, hogy mire fogja költeni ezt a pénzt az alapítvány, mivel az erre vonatkozó jogszabály elég tágan fogalmaz. Egy biztos, ezeket a forrásokat már a kormány által összeállított kuratórium használja fel tetszése szerint – hangsúlyozta.

Mihálikék azóta sem tudják, miért volt a modellváltásra szükség, mi az a feladatkör, amit az egyetem helyett a kuratórium jobban el tud látni. Arról sem tudunk semmit, mi lesz az egyetemi dolgozók sorsa: az ő fizetésük messze elmarad az európai átlagtól, sokan közülük csak a garantált bérminimumot kapják meg” – fogalmazott. Mihálik Edvin a karácsonyi nagybevásárlással példálózott, mondván az inflációt nem nagyon tudja ellensúlyozni az a 15%-os bérkiegészítés – ez nem béremelés –, amit ezek a dolgozók kaptak.

A szegedi és más egyetemeken is voltak tervben kétszer 15 százalékos béremelések, erről mi is írtunk; a beígért oktatói béremelés első része már október 1-je után lesz beépítve a bérekbe, a második része pedig január 1-től, valamint ez utóbbi is kiegészítő feltételek nélkül jár majd, tehát nem igaz az, hogy nem lesz emelés – mondta akkor Szabó Gábor, az egyetem korábbi rektora, szegedi egyetemet működtető alapítványi kuratórium elnöke. „Hogy az elosztás során kívánnak-e teljesítményösztönző elemeket alkalmazni, az intézmények autonómiájába tartozik” – tette hozzá.

A modellváltók közül a Debreceni Egyetem sokkal nagyobb arányú béremelésre készül, mint bármely másik intézmény. Az egyetem honlapjára került fel, amint Kossa György kuratóriumi elnöke bejelentette, hogy a kuratórium döntése alapján „4075 munkavállalónak nő a fizetése – egyes munkakörökben akár 80 százalékkal”. Azt, hogy erre az SZTE vezetősége mit válaszolt, itt írtuk meg.