Lemondták a szegedi Advent Expresszt a bécsi karácsonyi vásárba, szigorít Ausztria a beutazáson

Ausztria november 22-én 0 órától szigorította a beutazási szabályokat. A MÁV Rail Tours Kft. 2021-ben három alkalommal indított volna élményutazást a bécsi adventi vásárba. A kínálatban a budapesti mellett egy szegedi és egy békéscsabai indulású járat kapott helyet:

  • A november 27-én induló, de azóta lefújt Napfény Advent Expressz Szegedet kötötte volna össze a császárvárossal, további felszállási lehetőséget kínálva Kistelek, Kiskunfélegyháza, Kecskemét, Nagykőrös és Cegléd állomásain.
  • December 4-én indul útnak a Körös Advent Expressz, mely Békéscsaba, Mezőberény, Gyoma, Mezőtúr, Szolnok és Cegléd állomásokról kínál átszállásmentes kapcsolatot Béccsel.
KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Napfény Advent Expressz különvonattal utazhatunk Szegedről a bécsi adventi vásárra

Még alig ocsúdtunk fel a történelmi pillanatból, amikor gőzössel pendliztünk Hódmezővásárhely és Szeged között, aztán bevállaltunk egy hat órás, egyébként elképesztően élménydús utazást Budapestig, máris itt egy újabb ajánlat a MÁV Rail Tours jóvoltából, ezúttal Bécsbe.

A szegedi Napfény Advent Expressz a rendkívüli osztrák szigorítások idejére esett, így sajnos lemondták a szervezők:

„Kedves Vendégeink!

A 2021. november 19-én bejelentett osztrák korlátozások nem teszik lehetővé a Napfény Advent Expressz elindulását, így az utazást kénytelenek vagyunk lemondani. Az utazás lemondásával járó ügyintézés menetéről e-mailben tájékoztatunk minden, az utazásra jegyet váltott vendéget.

Megértésüket köszönjük!”

Egyelőre úgy néz ki, hogy  békéscsabai, illetve a budapesti, december 18-ai indulás meg lesz tartva, így aki mindenképpen menne élményvonattal, akár ezekkel is megteheti, bár nincs meg az élmény hogy Szegedről indul. További információkért ide kattintva lehet elérni a MÁV Rail Tours oldalát.

A rendőrségi tájékoztatás szerint az ún. 2,5G-szabály alapján:

  • oltott, vagy
  • a koronavírus betegségen fél éven belül átesett, vagy
  • érvényes negatív PCR-teszttel rendelkező személyek utazhatnak be Ausztriába mától.

Továbbá:

  • Az antigén tesztek és az antitest-tesztek ezzel egyidejűleg a beutazás tekintetében érvényüket vesztik. Kivéve, ha a védettség igazolása egy oltás igazolásával és amellett az annak beadása előtt készült pozitív antitest teszt birtokában történik. 
  • Továbbra is be lehet utazni a mintavételtől számított 72 órán belüli PCR tesztről szóló orvosi igazolás birtokában.
  • Az új szabályozás kivételként tekint az ingázókra, akikre a továbbiakban is a 3G-szabály vonatkozik (oltott/felgyógyult/tesztelt), azonban esetükben a PCR-tesztek érvényessége a jelenlegi 7 napról 72 órára csökken, az antigén teszteknél pedig a jelenlegi 48 óra helyett 24 óra lesz az érvényesség.
  • A diákok továbbra is használhatják a beutazáshoz az iskolában kapott tesztigazolásukat (Ninja-Pass).