A szegedi önkormányzatnál nem kötelező az oltás, mégis megugrott az átoltottság két hét alatt

A szegedi önkormányzatnál nem tették kötelezővé az oltást a makóival ellentétben (itt mindössze 66% ez az arány), az átoltottság mégis javult két hét alatt több mint három százalékot. Mint korábban írtuk, október 29-én pénteken jelent meg a kormányrendelet, amely minden munkáltatónak jogosultságot ad arra, hogy kötelezővé tegye munkáltatói számára az oltást. Az önkormányzatoknál ezt jogot a polgármesternek delegálták.

Botka László még két hete utasította a polgármesteri hivatalt és az önkormányzat fenntartásában működő valamennyi cég és intézmény vezetőjét, hogy azonnal mérje fel a munkavállalók átoltottságát, amely 82,3 százalékos lett átlagosan. Ugyanakkor az átoltottságot kéthetente felülvizsgálják, így

a november 18-i adatok szerint az 5224 szegedi önkormányzati dolgozónak már a 85,4 százaléka van átoltva.

Botka László a magas oltási hajlandóságot így magyarázta Facebook-oldalán: „Arra kértem személyesen minden önkormányzati intézmény- és cégvezetőt, hogy beszélgessen el minden egyes kollégájával, aki eddig nem vette fel az oltást. Nagyon örülök, hogy azt jelezték vissza, sokan meggondolták magukat, illetve sokan tervezik a jövőben az oltás felvételét.”

„Azok, akik továbbra sem kívánnak az oltással élni, két fő érvet hoztak. Egyrészről azt, hogy nemrégiben átestek a fertőzésen, elmentek vérvételre, és a teszt magas ellenanyagszintet mutatott a szervezetükben. Másrészről pedig azt, hogy krónikus betegek, többnyire daganatos vagy immunrendszert érintő betegséggel küszködnek, és ezért nagyon félnek attól, hogy az oltás adott esetben az általános állapotukon rontana” – mondta a polgármester.