Makón kötelezővé tették az oltást a polgármesteri hivatal munkatársainak

A makói polgármesteri hivatal munkatársainak kötelező a koronavírus elleni vakcina felvétele, az önkormányzati tulajdonú cégeknél, intézményeknél nem – derül ki a polgármester közösségi oldalán megosztott posztjából.

Farkas Éva Erzsébet hétfőn délután a következőket írta az oldalán: „Mai adatok szerint városunkban a felnőtt lakosság 68%-a vette fel a védőoltást – mely eléri a megyei átlagot-, a Polgármesteri Hivatal, valamint az önkormányzati cégek és intézmények dolgozói körében ez az arány 66%.” Ebből nagyjából kiderült, hogy bár átoltottság alapján Makó térsége nem áll jól, azért hozzák az átlagot. Ez ettől függetlenül elmarad a szegedi adatoktól, aminek köszönhetően Botka László polgármester végül nem rendelte el a megyeszékhelyen a kötelező oltást:

Mint ismert, október 29-én, pénteken jelent meg a kormányrendelet, amely minden munkáltatónak jogosultságot ad arra, hogy kötelezővé tegye munkáltatói számára az oltást. Az önkormányzatoknál ezt jogot a polgármesternek delegálták.

„Mindezekre tekintettel 2021. november 15. napjával polgármesteri utasításban elrendelem a polgármesteri hivatal munkavállalói részére a kormányrendeletben foglaltak alkalmazását. A polgármesteri utasítás alapján a polgármesteri hivatal dolgozói egységesen kötelesek 2022. január 31. napjáig felvenni a SARS-CoV-2 koronavírus elleni egydózisú oltóanyag esetén a védőoltást, kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás első dózisát. A polgármesteri hivatal munkavállalói a mai napon a polgármesteri utasításról tájékoztatást kapnak” – írta posztjában Farkas Éva Erzsébet.

Ezen túlmenően az önkormányzati intézményekben továbbra is kötelező a maszkviselés és a fokozott fertőtlenítés, míg a polgármester az oltás felvételére buzdít. A szegedi döntéshez hasonlóan egyébként sem Hódmezővásárhelyen, sem Szentesen nem tették kötelezővé a védőoltás felvételét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Minden második ember be van oltva a megyében, Szegeden állítólag 80% fölötti az arány

A koronavirus.gov.hu oldal közölt megyei szintű átoltottsági adatokat, amelyet térképre is tettek. Az adatok a november 10-ei állapotokat tükrözik. Csongrád-Csanád megye a maga 67 százalékával a középmezőnybe tartozik, azonban a megyén belül is vannak eltérések.