Szerdától 5 forinttal lenne drágább a benzin, ha nem lenne befagyasztva

A kormány befagyasztotta ugyan a 95-ös benzin és a nem prémium gázolaj árát legfeljebb 480 forintra, de csak a fogyasztóknál. A benzinkutaknak, kereskedőknek ettől még a nagykereskedelmi ár a mérvadó, ami megint emelkedik.

A holtankoljak.hu információi szerint a benziné 5 forinttal literenként, míg a gázolajé nem drágul. Vagyis a kiskereskedőknek, a benzinkutak üzemeltetőinek még többet kell fizetni szerdától a benzinért, de csak 480 forintért adhatják tovább.

Ami még érdekes, hogy a literenkénti profit 20–30 forint volt a 95-ös benzin esetében, a mai árbefagyasztás viszont pont ennyivel, azaz 25–30 forinttal vitte le a benzin és a gázolaj árát. A mostani 5 forintos drágulás miatt így még nagyobb lesz a veszteségük.

A kormány azonban kikötötte, hogy hiába veszteséges ez az üzletág, akkor is kínálniuk kell az üzemanyagot a kutaknak. Amennyiben bezárnának, átadhatják az üzemeltetést egy másik vállalkozásnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Gulyás Gergely: A benzin árát 480 forintban maximálják

November 15-től 480 forintban maximálják a benzin és a dízel árát – ezt Gulyás Gergely jelentette be a csütörtöki kormányinfón. Tehát ennél olcsóbb lehet, drágább nem.