Gulyás Gergely: A benzin árát 480 forintban maximálják

November 15-től 480 forintban maximálják a benzin és a dízel árát ezt Gulyás Gergely jelentette be a csütörtöki kormányinfón. Tehát ennél olcsóbb lehet, drágább nem. Mindez a 95-ös benzinre és a gázolajra vonatkozik.

 A rezsiárakról azt mondta a miniszter, hogy Európában nagyon súlyos a helyzet, Magyarországon kívül mindenhol rezsiválság van. A kormány fenntartja a szabályozott árat, mert ez a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak is az érdeke.

Egy kérdésre elárulta, hogy ez a 480 forintos határ három hónapig lesz érvényben, utána felül fogják vizsgálni.

A benzinár ugrásszerűen nőtt egy év alatt, de még így is a hatodik, vagy hetedik legolcsóbb az unióban. Horvátország volt egyedül, ami 550 forintos felső árat rögzített. A kormány szerint nem diszkriminatív, hogy csak a 95-ös benzint és a gázolajat limiálják 480 forintban, mert „a társadalom 98 százalékának problémáját tudja kezelni”. Gulyás elmondta:

Bezárják azokat a benzinkutakat, melyek nem tartják be az árstopot.

Korábban írtuk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerint a jelenlegi árképzésben a magasabb benzin- és gázolajár esetén automatikusan csökken az adó. Ez be is következett – emlékeztetett –, vagyis kiderült, hogy az adó mértékének csökkentése nem vezet tartós árcsökkenéshez, mivel az árat spekuláció befolyásolja.

Az árbefagyasztást csak időlegesen lehet megtenni, és nagyon nehéz belőle visszajönni.

Lehet, hogy több kárt okozhatunk vele, mint amennyi hasznot hajt, de nem zárjuk ki ezt az lehetőséget – mondta a miniszterelnök. Beszámolt arról is, hogy ha az árbefagyasztást csak átmenetileg engedélyezi az unió, így ha azt túl korán lépi meg egy ország, ami alatt továbbra is felfelé mennek az árak, a feloldás után az hirtelen drasztikus növekedést eredményezne. Azt mondta: a kormány nem zárja ki a megoldást, de megfontolandó, mikor éljen vele.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Orbán: nem zárják ki a benzinárak befagyasztását sem

Dudás Róbert jobbikos képviselő az egyre növekvő üzemanyagárakkal kapcsolatban azt kérdezte: hajlandó-e a kormány befagyasztani az árakat, ahogy más országok is teszik, vagy csökkenteni a jövedéki adót? Szólt a munkába járás költségeinek csökkentésének szükségességéről, de arról is, hogy Horvátországban harminc napra befagyasztják az üzemanyagárakat.