Orbán: nem zárják ki a benzinárak befagyasztását sem

Dudás Róbert jobbikos képviselő az egyre növekvő üzemanyagárakkal kapcsolatban azt kérdezte: hajlandó-e a kormány befagyasztani az árakat, ahogy más országok is teszik, vagy csökkenteni a jövedéki adót? Szólt a munkába járás költségeinek csökkentésének szükségességéről, de arról is, hogy Horvátországban harminc napra befagyasztják az üzemanyagárakat.

Orbán Viktor miniszterelnök azt felelte: a jelenlegi árképzésben a magasabb benzin- és gázolajár esetén automatikusan csökken az adó. Ez be is következett – emlékeztetett –, vagyis kiderült, hogy az adó mértékének csökkentése nem vezet tartós árcsökkenéshez, mivel az árat spekuláció befolyásolja.

Az árbefagyasztást csak időlegesen lehet megtenni, és nagyon nehéz belőle visszajönni.

Lehet, hogy több kárt okozhatunk vele, mint amennyi hasznot hajt, de nem zárjuk ki ezt az lehetőséget – mondta a miniszterelnök. Beszámolt arról is, hogy ha az árbefagyasztást csak átmenetileg engedélyezi az unió, így ha azt túl korán lépi meg egy ország, ami alatt továbbra is felfelé mennek az árak, a feloldás után az hirtelen drasztikus növekedést eredményezne. Azt mondta: a kormány nem zárja ki a megoldást, de megfontolandó, mikor éljen vele.

Az igazi nagy baj azonban szerinte nem az üzemanyagár emelkedése lenne, hanem a rezsiárak elszabadulása, ezért a kormány „óriási csatát vív Brüsszellel”.