Tévedésből került ki a tábla, amely miatt felbolydult Szeged közlekedése

Tegnap írtuk meg, miszeint olvasóink is jelezték, hogy megváltoztak a forgalmi viszonyok a Deák Ferenc utca és a Híd utca keresztezésénél, és volt, aki csak harmadik próbálkozásra tudott feljutni a Belvárosi hídra. Ami nem lenne alapesetben meglepő, hiszen most nagy a felfordulás az Oskola utca–Híd utca–Stefánia felújítása miatt. Azonban felkerült egy balra kanyarodást tiltó tábla is oda, ahova elvileg még nem szabadott volna, mivel a Deák Ferenc utca lett kijelölve arra, hogy ideiglenesen a hídra menő forgalmat kezelje.

Kijelenthetjük, hogy egyetlen tábla miatt Szegedről Újszegedre nem lehetett átmenni a Belvárosi hídon – legalábbis szabályosan nem.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Hogyan szabályos felhajtani a Belvárosi hídra, ha sehogyan sem az?

Leaszfaltozták a Híd utcát és szűkebb környezetét még október elején, azóta felkerültek az útburkolati jelek, néhol a KRESZ-táblák is. Úgy tűnt, hogy ezek végleges állapotukban vannak, azonban a felújítások idejére kijelölt fő terelőútvonalon, a Deák Ferenc utcában történt változtatásokat valószínűleg nem követték le a munkálatok és a lezárások, így generálva egy nem várt kérdést: hogyan szabályos felhajtani a Belvárosi hídra, ha sehogyan sem az?

A miértekről megkerestük Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestert, illetve a Szeged Pólust, mint projektgazdát. A válasz alapján be is igazolódott a feltételezésünk, miszerint „túl korán” készültek el az útburkolati jelek és a végleges táblák kihelyezése, miközben még minden ugyanúgy le volt zárva: ilyenkor az a szokás, hogy például a táblákat letakarják, amíg nem adják át a felújított területet, elkerüledő az ilyen eseteket. Ez állítólag benne is volt a szerződésben, de a kivitelező valamiért nem tette meg.

A Szeged Pólus NKft. levelünkre a következőképp válaszolt: „A kivitelező megkezdte a végleges útburkolati jelek felfestését és a forgalomirányító táblák kihelyezését. Egyeztetéseink alapján, a végleges táblák letakarásra, a végleges útburkolati jelek áthúzásra (ideiglenes leragasztással) kerülnek, azok életbelépéséig. Ezek nem történtek meg a Híd utca–Deák Ferenc utca kereszteződésében. Intézkedtünk a kivitelező felé, hogy a helyszínen csak az ideiglenes forgalmi rendnek megfelelő táblák és jelölések legyenek láthatóak. A kivitelező az ideiglenes forgalmi rendet visszaállítja.”