Hogyan szabályos felhajtani a Belvárosi hídra, ha sehogyan sem az?

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Ezzel a történetnek nincs teljesen vége, hiszen nem tudni, hogy ezt miért csinálták, avagy mi volt a terv, mert van egy olyan érzésünk, hogy nem ez volt. Valószínűleg túl korán készült el a burkolati jelek felfestése és a táblák kihelyezése, miközben még minden ugyanúgy le volt zárva. A kérdéssel megkerestük Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestert, amint reagál, beszámolunk róla.

Frissítés (2021.11.03. 13:42): Be is futott az illetékesek válasza, amelyet az alábbi cikkben jelentettünk meg:

A harmadik heletőségnél, a színháznál lévő körforgalom le van zárva a Vörösmarty utca felől, így aki akarna sem tudna rámenni a Stefániára. Csak a Deák ferenc utca felé lehet menni.

Ha megyünk tovább, a második lehetőség a Deák Ferenc utca, itt megy most is mindenki jobbra, ez jól táblázva is van:

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: olvasónk

Fotó: Bálint András / Szegeder

Mehetnénk még esetleg a fentebbi képen balra a Vedres iskola felé, hogy a Hunginál kanyarodjunk a Stefániára, és így még ki is kerülnénk a dugót. Illetve mégsem, merthogy a Stefániáról – ahol egyébként az útszűkület miatt jelzőlámpa irányítja a forgalmat – sem lehet rákanyarodni a hídra; a Vár utcába vannak terelve az autók és a trolik, ami – most kapaszkodjunk meg – ugyanahhoz a Deák Ferenc utcai csomóponthoz vezet, ahol kikerült a balra, nagy ívben a hídra kanyarodni tilos tábla.

Leaszfaltozták a Híd utcát és szűkebb környezetét még október elején, azóta felkerültek az útburkolati jelek, néhol a KRESZ-táblák is. Úgy tűnt, hogy ezek végleges állapotukban vannak, azonban a felújítások idejére kijelölt fő terelőútvonalon, a Deák Ferenc utcában történt változtatásokat valószínűleg nem követték le a munkálatok és a lezárások, így generálva egy nem várt kérdést: hogyan szabályos felhajtani a Belvárosi hídra, ha sehogyan sem az?

„A tegnapi napon a Deák Ferenc utca és a Híd utca sarkán levillogtak a rendőrök és figyelmeztettek, hogy nem kanyarodhatok a Deák Ferenc utcáról balra a Belvárosi híd irányába. Igazuk volt, valóban kint van a balra kanyarodást tiltó tábla, plusz az úttesten is van felfestés” – írta a Szegeden láttalak nevű Facebook-csoportba egy nem szegedi facebookos, panaszolva a problémát.

A következő képen, ahol a furgon áll most, ott villogták le a panaszost. (Amióta ez történt, azóta valaki elforgatta a balra kanyarodni tilos táblát, de még mindig látszik, hogy ott van.)

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Ez lenne ugye az első lehetőség, hogy északnyugat felől érkezve Újszegednek fordítsuk autónkat, illetve csak lenne, ha nem lenne kitáblázva, hogy itt már nem jutunk fel a hídra. És valóban, hiszen ha meg is próbáljuk ezt az útvonalat, ez fogad bennünket:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Tévedésből került ki a tábla, amely miatt felbolydult Szeged közlekedése

Tegnap írtuk meg, miszeint olvasóink is jelezték, hogy megváltoztak a forgalmi viszonyok a Deák Ferenc utca és a Híd utca keresztezésénél, és volt, aki csak harmadik próbálkozásra tudott feljutni a Belvárosi hídra. Ami nem lenne alapesetben meglepő, hiszen most nagy a felfordulás az Oskola utca–Híd utca–Stefánia felújítása miatt. Azonban felkerült egy balra kanyarodást tiltó tábla is oda, ahova elvileg még nem szabadott volna, mivel a Deák Ferenc utca lett kijelölve arra, hogy ideiglenesen a hídra menő forgalmat kezelje.

Nem csak ő, olvasóink is jelezték, hogy megváltoztak a forgalmi viszonyok a Deák Ferenc utca és a Híd utca keresztezésénél, és volt, aki csak harmadik próbálkozásra tudott feljutni a Belvárosi hídra. Ami nem meglepő, hiszen most nagy a felfordulás az Oskola utca–Híd utca–Stefánia felújítása miatt. Azonban felkerült egy balra kanyarodást tiltó tábla is oda, ahova elvileg még nem szabadott volna, mivel a Deák Ferenc utca lett kijelölve arra, hogy ideiglenesen a hídra menő forgalmat kezelje.

A Deák Ferenc utcán kívül máshol most nem lehet a Kossuth Lajos sugárút felől érkezve felkanyarodni a hídra. Gyakorlatilag aki a Nagy Jenő utcából, illetve az egyirányú Kiss Menyhért utcából érkezik, annak is errefele kell kerülni, ugyanis a Híd utca ezen része a Belvárosi híd felé kizárólag a közösségi közlekedési eszközöknek járható. A Széchenyi tér OTP Bank felőli oldalán, majd utána a Vörösmarty utcánál még kint van a tábla, hogy a Belvárosi híd a Deák Ferenc utca felől közelíthető meg:

Az Oskola utca Roosevelt tér felőli végéből végképp ne is reménykedjünk, hogy a régi helyen fel tudunk kanyarodni jobbra, kis ívben a Belvárosi hídra, mivel a Tóth Péter ház előtti rész komplett zár alatt van. Az autók a Somogyi utca és a Dóm tér felől juthatnak csak ide egyébként a Tömörkény suli felé vezető shortcuton át (Révai utca–Béla utca), majd onnan csak egyenesen tovább a Victor Hugo utcára.

A Victor Hugo utcában egyetlen lehetőség még van egy jobb kanyarra a Deák Ferenc utca másik oldalára, hogy ne menjünk egyenesen, amerre az utca végén balra kéne kanyarodnunk, majd a villamossínek mentén ugyanúgy a Somogyi utcán találnánk magunkat, mintegy végtelen körforgással egy loophole-ba kerüljünk, hogy aztán kifagyjon a Windows kékhalállal.

A Victor Hugo utca felől jobbra, a Deák Ferenc utcára kanyarodva viszont szembesülnünk kell azzal, hogy jobbra, kis ívben nem lehet felkanyarodni a hídra, itt is kötelező balra kanyarodás van szintén a Széchenyi tér irányába, ahol megint az ominózus, szemben lévő Deák Ferenc utcai csomóponthoz jutunk egy másik örökké tartó loophole-nak köszönhetően.

Kijelenthetjük tehát, hogy egyetlen tábla miatt Szegedről Újszegedre nem lehetett átmenni a Belvárosi hídon – legalábbis szabályosan nem.

Ezt egyébként mára vagy a kivitelezők vagy az autósok, esetleg a halloweeni szellemek nemes egyszerűséggel elforgatták, így hiába van felfestve a nyíl egyenesen és jobbra az útra, az autósok már nem teljesen szabálytalanul rá tudtak fordulni balra, nagy ívben a Belvárosi hídra, ahogy annak egyébként kellene lennie. Igaz, a rendőrök és a tábla dacára mindenki balra kanyarodott már tegnap is, majd átment a hídon. Tiszta anarchia, vagy inkább igazi demokrácia: az emberek átvették az uralmat a táblák diktatúrája felett, ez a józan ész diadala.

Íme az elforgatott tábla kedden kora este: