Hatmillió amerikai ismerte meg a szegedi belváros látványát kedden este

Október 12-én este adták le a CBS-en az FBI: International című amerikai krimisorozat azon epizódját, amiben Szeged "alakítja" a spanyol fővárost. Az epizódot – amelynek nyitóképe rögtön a Klauzál téri Európa Szálló épületét mutatja – 5,6 millióan látták a hivatalos adatok szerint.

A rész azzal kezdődik, hogy egy fiatal ázsiai srác rohan keresztül a Klauzál téren, üldözi őt egy spanyol rendőrautó, majd a Kölcsey utcát is érintve eljutnak az USA nagykövetség épületéig, azaz az egyetem rektori hivataláig. Itt, mielőtt befutna, megállítják fegyveres őrök, akiknek elmondja nagy lihegve, hogy amerikai állampolgár, és hogy van menedékjoga. Az őrök beviszik az épületbe, aminek a belső tereit már láthatóan nem szegedi épület adta, amire előjön egy szőke nő, akivel már közli, nem ő ölte meg (a valakit, akit nem tudjuk, kicsoda). Cold open vége.

A következő jelenetben az FBI budapesti irodájában vagyunk, ahol kiderül, mi történt: a srác, aki egyébként a Drew névre hallgat és 24, holtan találta otthon barátját, egy Rafael nevű tagot. Amikor ez történt, Drew hívta a rendőröket, de bepánikolt és inkább elrohant a hat tömbre található nagykövetségre.

Rögtön mennek is az FBI-os nyomozók Madridba a nagykövetségre, ahol beszélnek Drew-val, aki továbbra is ártatlannak vallja magát. Azt mondja, látott egy alakot a lépcsőházban, szerinte ő volt a tettes. Na és itt jön a következő szegedi jelenet, ugyanis

a gyilkosság helyszíne a Deák Ferenc utcában egy lakásban van.

Jó látni, hogy például a Rudi és Fickó, ami az egyik kedvenc helyem a városban, ott bújik meg a háttérben, miközben a nyomozók kiszállnak a kocsiból.

Itt történt a gyilkosság, a szegedi Deák Ferenc utcában

Fotó: CBS

A lakásban – ami a valóságban valószínűleg Budapesten van – beszélnek valami szomszéddal, aki mondja, hogy kiabálást hallott a gyilkosság estjén. Kiderül az is, hogy Rafael testét máris átadták a rendőrök a családnak valami látszólag hülye indokkal. Ja igen, a rendőrség nem túl együttműködő. Ekkor jön a hívás, hogy a nagykövetségen Drew feladta magát a rendőröknek, amire az FBI kollégái akadnak ki, mert látják a madridi rendőrökön, hogy teljesen leszarják az egészet, és legszívesebben nyomozás nélkül csuknák le Drew-t. Reklámszünet.

Az FBI-nyomozók elhatározzák, hogy beszélnek Rafael testvérével, amire nem máshol, mint a Klauzál téri A Capella cukrászda teraszán kerül sor. És itt már elkezdtem meglehetősen furcsán érezni magamat ezzel az egésszel kapcsolatban:

éppen egy teljesen átlagos sorozatot nézek egy közepesen érdekes, de azért lekötő történetvonallal, és közben fel-felbukkannak ikonikus szegedi épületek és helyszínek.

Rafael bátyja pont elmondja, hogy szerinte is Drew nyírta ki Rafaelt, és a háttérben ott virít a Honvéd téri református templom. Tök jó!

Fotó: CBS

Itt érdemes megemlítenem, hogy a forgatáson kifejezetten az az érzésem volt, hogy ez egy szar sorozat. Mert a statiszták össze-vissza sétálgattak mindenféle koncepció nélkül, a város spanyolosítása elképesztően túl volt nyomva; de valahogy egyik sincs kihangsúlyozva, és a jelenetek túlnyomó részében csak homályos háttér mindez. Teljesen átlagos amcsi krimisorozat, amiből már százezer részt látott mindenki itthon is.

Ha nem Szegeden forgatták volna, ugyanolyan posvány lenne a szememben, mint bármelyik másik.

A következő jelenetben Rafael munkahelyére, egy menő ingatlancéghez mennek el, ahol az ablakon kinézve már tipikus budapesti városkép a háttér. Itt kiderítik, hogy Rafael lenyúlt egy rakat pénzt a cégtől, aztán van egy rész, amit nem teljesen értettem, de egyébként is irreleváns ez nekünk, úgyhogy ugranék oda, hogy a spanyol rendőrök megköszönik a munkát, és kirakják az FBI-t az épületükből. Pont, amikor a nyomozók találtak egy biztonságikamera-felvételt, amin látható, hogy Drew a korábban említett veszekedés időpontjában épp egy pékségben volt, azaz van alibije.

Eztán a Kölcsey utcában vannak, itt derül ki, hogy a madridi rendőrkapitányság épülete is itt található a sorozat szerint. Itt jön egy füles, hogy kivettek egy igen csak nagy összeget arról a bankszámláról, amire Rafael rakta a lopott pénzt. A kamerafelvételek szerint az a személy vette fel a pénzt, akit a lépcsőházban látott Drew a gyilkosságkor. Elkapják a fickót, aki kiderül, hogy zsarolta Rafaelt, miután megtudta, hogy ki ő (egy meleg srác, aki titkolja ezt szülei előtt), és hol dolgozik (az ingatlancégnél kezelte a kiadásokat). A fickó belekényszerítette Rafaelt a sikkasztásba, aki egy idő után abba akarta ezt hagyni, majd jött a konfliktus és a gyilkosság. Drew ártatlan.

Hát ennyi lett volna, a szegedi jeleneteket az alábbi galériában lehet megtekinteni: