Nagyon komoly fotót lőtt egy szegedi a felettünk elhaladt óriásgépről

„A világ legnagyobb repülőgépe Szeged felett. Bár ma nem lehetett látni, kedden ragyogó időben jött. 9.7 km magasan repült, 795km/h sebességgel” – osztotta meg a hírt a Szegeden láttam nevű Facebook-csoportban Zsiga Tamás.

Az esemény nem most zajlott, erről már beszámoltunk kedden. Illetve Tamás képe sem most készült, mivel felhős az ég, de amikor a hatalmas gépmadár kedden Isztambulból tartott az osztrák Linzbe, ragyogó, felhőmentes idő volt. Bár már nem hír, hogy felettünk repked a gép, a rövid cikk azért született meg, mert elképesztően jó minőségű és részletességű a kép, amit a majd' 10 kilométerrel felettünk repülő géprők készített Tamás:

Fotó: Zsiga Tamás

A gép egyébként folyamatosan járja az öreg kontinenst, a keddi linzi látogatás után már Bukarestet is megjárta csütörtökön, majd innen ma repült tovább Szaúd-Arábiába, Dammam város King Fahd nemzetközi repülőterére.

Az Antonov AN-225 Mriyaszámos szállítási feladatra használják a világon mindenfelé, de leginkább Európában ezt az egy példányt. Annyira azért talán nem ritka a megjelenése, többször (2008, 2016, 2020) járt Budapesten is. A szovjet Antonov tervezőirodában, Kijevben az 1980-as évek második felében fejlesztették ki, eredetileg a szovjet űrprogram kiszolgálására. Ezért is ilyen nagy, hiszen a hátán az amerikai Space Shuttle űrsikló hasonmását, a Buran-t szállítgatta, a farok villás kialakítása is a speciális légáramlások miatt van. Ha hagyományos függőleges vezérsíkja lett volna, az űrsikló árnyékolása miatt irányíthatatlanná válna. A földről így fest:

Fotó: Wikipedia