Egy madár fotóbombázta Szeged felett a világ legnagyobb Antonov repülőjét

„Amikor próbálnád lefotózni a világ legnagyobb gépét (AN-225 Mriya), ami talán 10 évente 1x látható Szeged felett, és belerondít egy galamb” – osztotta meg Rittler Tamás a Szegeden láttam nevű Facebook-csoportba az alábbi képet:

Fotó: Rittler Tamás

Tulajdonképpen a fotóbombázás is azt jelenti (photobombing) hogy belerondít egy galamb, vagy bármilyen élőlény vagy tárgy a képbe, ”lebombázza” azt. Egy másik kommentelő azonban javította a posztolót azzal, hogy nem egy galambról, hanem karvalyról van szó. Igazából a repülő a lényeg, amely egy ukrán szállítógép, az Antonov AN-225 Mriya. Ebből a hat hajtóműves gépből a világon mindössze egy példány létezik, így igen ritka madár errefelé. Azt nem tudni, hogy Szeged felett milyen gyakran repül, de számos szállítási feladatra használják a világon mindenfelé, de leginkább Európában ezt az egy példányt.

Annyira azért talán nem ritka a megjelenése, többször (2008, 2016, 2020) járt Budapesten is. A szovjet Antonov tervezőirodában, Kijevben az 1980-as évek második felében fejlesztették ki, eredetileg a szovjet űrprogram kiszolgálására. Ezért is ilyen nagy, hiszen a hátán az amerikai Shuttle űrsikló hasonmását, a Buran-t szállítgatta, a farok villás kialakítása is a speciális légáramlások miatt van. Ha hagyományos függőleges vezérsíkja lett volna, az űrsikló árnyékolása miatt irányíthatatlanná válna.

A mai napon a Flightradar24 információi szerint épp Isztambulból tartott Linzbe, igen, a kis osztrák városka repülőterére, amelynek 3000 méter hosszú kifutója van, ami ráadásul elbírja ezt a 640 tonnás maximális felszálló tömegű gépszörnyet, amely a földről így fest:

Fotó: Wikipedia