Binszki: a Cserepes sori piacot a jelenlegihez képest mintegy tízszeres áron lehetne eladni

„Piac itt már többé nem lesz” – írja Binszki József, az ellenzéki előválasztás egyik egyéni jelöltje, a DK Csongrád 1. és 2. sz. országgyűlési választókerületi szervezetének elnöke Facebook-posztjában. Utalt arra, hogy épp a minap folyt heves vita a Cserepes sori piac eladásáról a városházi bizottsági meghallgatásokon mind hétfőn, mind szerdán. A Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság ülésén nem ment át a javaslat, miszerint 466 milliós kikiáltási árat kérnének érte.

Binszki posztjában úgy emlékezik vissza: „A 90-es évek rossz emlékű privatizációját jellemezte, hogy a cégeket, gazdasági társaságokat egyben, akkori »piaci értéküknek« megfelelő áron adták el, majd az új tulajdonos azokat feldarabolva és darabonként értékesítve tett szert horribilis mértékű haszonra”.

Mint figyelmeztet, nem követhetjuk el ezt a hibát 30 évvel később a Cserepes sori piaccal kapcsolatban. Javaslatként a pártja álláspontjáról úgy fogalmazott, a piac területét tulajdonló Kft.-t végelszámolni szükséges, a meglévő ingó vagyontárgyakat – a pavilonoktól a kerítésig – eladni, a kisebbségi tulajdonosoktól megvásárolni (vagy közös tulajdon megszüntetése révén megszerezni) a tulajdoni részüket, s ezt követően a jogilag és fizikailag letisztított területet

a jelenlegihez képest mintegy tízszeres áron lehet eladni.

Mint kihangsúlyozta, a szegedi DK csak egy ilyen megoldást tudunk támogatni. Elmondása szerint ez a város egyik legértékesebb körtöltésen belüli, nagy, egybefüggő, üres területe, amely ideális lakópark építésére. Ebben az esetben pedig a beépíthetőségi paraméterektől is függően a terület piaci értéke mintegy 3,5–4 milliárd forint – zárta posztját.