Szegeden is megkezdték a leendő határvadászok a négyhetes, 180 tanórás képzést

Elkezdődött a határvadászok képzése Csongrád-Csanád megyében – közölte a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.

A képzés megnyitóján Tarcsa Csaba r. vezérőrnagy, a Készenléti Rendőrség parancsnoka köszöntötte a határvadászokat, majd Nagy István r. ezredes, a Határvadász Ezred megbízott parancsnoka mutatkozott be az állománynak. Ezt követően nem sokkal meg is kezdődött az első tanóra, melyen az egyenruhások rendészeti alapismereteket szereznek.

A négyhetes, 180 tanórás képzés alatt rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti- és határforgalom-ellenőrzési ismereteket sajátítanak el a tanulók. A rendészeti szakmai ismereteken belül a határvadász-tanulók megismerkednek a szolgálatukhoz szükséges jogszabályokkal és belső normákkal, valamint azokkal az alapelvekkel, amelyeket be kell tartaniuk járőrszolgálatuk során.

A gyakorlati képzésen megtanulják az igazoltatás, a személy-, a csomag- és a gépjárműátvizsgálás, valamint a helyszínbiztosítás, illetve a zárás és terepkutatás lépéseit. A jogi ismeretek oktatása során az alapvető emberi jogok, a büntetőjog, a szabálysértési ismeretek és a különböző rendőrségi normák kerülnek fókuszba.

A lövészeti és intézkedéstaktikai képzési egységben az egyes intézkedéstípusoknál alkalmazandó fogásokat tanulják meg a hallgatók, és lőelméleti és lőgyakorlati órákon vesznek részt. A határőrizeti és határforgalom-ellenőrzési tanegységben a határrendészeti szolgálati ág feladatrendszerével ismerkednek meg a tanulók.

Az ORFK közölte: a szerződéses határvadászok oktatásuk első napjától bruttó 300 ezer forint havi alapilletményt kapnak, a képzés teljes idejére a Készenléti Rendőrség ingyenes ebédet biztosít, valamint a nem helyben lakók számára szállást nyújt. A toborzás és a jelentkezők alkalmassági szűrése folytatódik közölték.

A jelentkezésről és a feltételekről további részleteket lehet olvasni erre a linkre kattintva.