Kósa Lajos lejött Röszkére, hogy elmondja, mennyire elképesztő a migrációs nyomás

A déli határra nehezedő elképesztő migrációs nyomás miatt indokolt és szükséges a határvadász ezredek felállítása hangsúlyozta a közmédiának Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke, a Fidesz-frakció védelmi és bevándorlásellenes kabinetjének csütörtöki kihelyezett ülésén, Röszkén.

Közölte: az első ütemben 2200, a második ütemben pedig 1800 határvadászt kívánnak bevonni a magyar határ védelmébe. Ugyanakkor újra kell gondolni a határvédelemről szóló jogi eszközrendszert is, hiszen az ezt szabályozó, 1974-ben még Jugoszláviával kötött ősöreg megállapodás semmilyen módon nem alkalmazható a jelenlegi viszonyok között tette hozzá Kósa Lajos.

A migrációs helyzet érzékeltetésére elmondta, hogy amíg 2018 első félévében 3 ezer határsértővel szemben intézkedtek, addig az idei első félévben már 114 ezer volt a határsértők száma; míg 2019-ben naponta átlagosan 30-an próbálták illegálisan átlépni a határt, 2022-ben 580-an. Hozzáfűzte, hogy az elmúlt év egészében 123 ezer illegális migránssal szemben intézkedtek a hatóságok.

A fideszes politikus kitért arra, hogy a határsértők ráadásul egyre agresszívabbak, előfordult fegyveres támadás rendőrök és katonák ellen, illetve embercsempész- és migránsbandák lövöldöznek egymásra.

A képviselő szerint ebben a helyzetben szükség van a rendőrségi törvény módosítására is, mert most bizonyos esetekben ki vannak szolgáltatva a migránsoknak, és tényleg az életüket kockáztatják azok, akik felelnek a schengeni határ védelméért és az ország biztonságáért. Ennek érdekében az Országgyűlés őszi ülésszaka előtt egyeztetni szeretnének a kormánnyal és a parlamenti erőkkel mondta Kósa Lajos.

A kihelyezett ülésen ott volt Mihálffy Béla országgyűlési képviselő is. Mi itt a Homokhátságon tapasztaljuk nap mint nap a nyomást, a terménybem kárt tevő, azokat letaposó migránsokat” – írja közösségi oldalán megjelent posztjában.