Látványtervek jelentek meg a stadion szomszédságában épülő négycsillagos, kápolnás wellnesshotelről

Hamarosan négycsillagos hotellel gazdagodik a Szent Gellért Fórum. A Market Építő Zrt. kivitelezésében valósul meg a sportkomplexum mellett épülő 4 csillagos, 50 szobás sporthotel, mely már egy ideje építés alatt van, azonban a látványterveket eddig rejtegették, akárcsak a stadionnál annak idején. Azonban rátaláltunk a hivatalos honlapon pár külső renderre, amit most bemutatunk a cikk keretein belül.

A Hotel Stars Union, illetve LEED Silver minősítésnek is megfelelő 4 csillagos hotel közel 6000 négyzetméteres alapterületen valósul meg. Az épület földszint, plusz két emeleti szinttel fog rendelkezni, amelyhez egy több mint 2500 négyzetméteres közvetlen zöldterület fog tartozni. A tereprendezési és kertépítési feladatok során belső közlekedőutak és parkolók lesznek kialakítva.

A tervek szerint

  • a földszinten kap majd helyet egy recepció, közösségi terek, lobby, konferenciaterem, egy 350400 adagos főzőkonyha-és étterem, wellness kiszolgáló funkciók, terasz, valamint egy a kápolna,
  • a két emeleten minden szinten 22 standard szobát és egy-egy apartmant, illetve akadálymentesített- és családi szállodai szobákat, továbbá közlekedőket és teraszokat alakítanak ki,
  • a tetőtérben pedig a különböző gépészeti helyiségek és a tetőkert fog elhelyezkedni.

A Szent Gellért Fórum sport- és rendezvényközpont otthont ad különböző hazai és nemzetközi sportesemények lebonyolítására, valamint számos kulturális és céges rendezvény tereként is szolgál. A hiánypótló sporthotellel az épületegyüttes komplex szolgáltatást tud nyújtani a sportolni és szórakozni vágyó látogatóknak, vendégeknek.

A látványtervek alapján egy modern, ugyanakkor tipikusan egyházi épületre hajazó színvilágot kapunk, néhol, például a lekerekített bejárati íveknél a formák is valahogy visszaadják ezt az érzést. Azonban összességében egy hasábos dizájn jellemzi a szállodát, melynél azért visszaköszön a korábbi Napfény szálló formavilága mintegy reinkarnációként például az erkélyeknél , de megkockáztatjuk, hogy ez is volt a cél. Ellenben a korábbival szemben itt lapostető lesz tetőkerttel, ami pozitívum.

Alapvetően rendben van az épület külsőleg, belső kép híján csak remélni lehet, hogy ízlésben hozza a szintet, még ha csupán egy sporthotelről is van szó. A stadiont és az egész sportkomplexumot tervező Bord stúdió korábbi munkáit elnézve ez sincs veszélyben, már ha a szálloda terveit is ők készítették. Mondjuk az a C-130 Hercules katonai csapatszállító elég érdekes a levegőben, mintha megjósolták volna az ukránorosz konfliktust a látványtervet készítők.

Arról mi számoltunk be elsőként még tavaly áprilisban a kiírt építési tender alapján, hogy épül egy négycsillagos, kápolnás wellnesshotel a püspöki stadion mellett. Korábban úgy tervezték, hogy az egykori, még megmaradt Napfény szálló épületét használják fel az új létesítménynél, de aztán azt végül lebontották. Felröppent egy pletyka arról is, hogy ötcsillagos hotel épülne ide.

Ez a pletyka azonban nem teljesen bizonyult igaznak, bár a négycsillagos minősítés sem marad el sokkal ettől. Az új látványtervekre sokáig kellett várni, hiszen a stadion esetében is érthetetlen módon rejtegették, mígnem elkezdtek szivárogni a nyilvánosság felé. A hotel az első látványterveken még a Napfény szálló épülete volt, ám a későbbi terveken már az is látszott, hogy egy teljesen új épülettel lesz dolgunk. Bár utóbbi szerint négyemeletes lett volna a sporthotel, illetve megtörve a hasábot egy külön szárnnyal épült volna meg a létesítmény.

 A valószínűleg már végleges terveket nemrég rakhatták fel a Szent Gellért Fórum honlapjára, itt találtunk rá. Eszerint végül kettőre csökkent az emeletek száma, valamint a toldalékot is elvetették, vélhetően a növekvő költségek miatt, bár erről nincs megbízható információnk. A hotel továbbá nincs benne abban a 14 milliárdra hízott összegben, amiből eredetileg ezt is meg tervezték építeni a Szegedi Ifjúsági Centrum részeként.