Palkovics a szegedi Fidesz-irodában: 2025-re épül fel a hadiipari lézeres kutatóintézet Szegeden

A Szegedi Ipari Parkban lesz a Védelmi Innovációs Kutatóintézet egyik bázisa, ahol főként a lézerkutatásokra és a tudományegyetemen már zajló molekuláris biológiai kutatásokra fókuszálnak majd – jelentette be az innovációért és technológiáért felelős miniszter csütörtökön Szegeden.

Palkovics László a Victor Hugo utcai sajtótájékoztatóján kifejtette, 5 milliárd forint a tervezett költsége a várhatóan 2025 második negyedévében elkészülő bázisnak. Az összegből becslések szerint 3 milliárd forintot fordítanak a háromezer négyzetméteres, három-négy szintes kutatóintézet kivitelezésére, 2 milliárdot pedig eszközbeszerzésre.

A másik „lába”, bázisa pedig Zalaegerszegen lesz, ahol elsősorban eszközök (például akkumulátorok, drónok, lánctalpas járművek) és eljárások tesztelése és validációja lesz a fő profil. Palkovics László kifejtette, a rendszerváltás idején lényegében megszűnt Magyarországon a hadiipar, a kormány viszont nem annak, hanem az annál bővebb tartalmú védelmi iparnak a felélesztését, fejlesztését tűzte ki célul. Ennek része, hogy a szintén „elveszett” mérnöki és szakképzés terén lévő tudást is vissza kell hozni – fogalmazott.

Közlése szerint három célt tűztek ki: a Magyar Honvédség rendelkezzen eszközökkel, a nem várt háborús helyzetekben „önellátó” képességgel; a védelmi ipar 2030-ra érje el vagy haladja meg az 500 milliárd forintot; a védelmi ipari kutatás-fejlesztés-innováció (K+F+I) pedig a teljes K+F+I ráfordítás legalább 5 százalékát érje el.

Palkovics László szólt arról, hogy a Védelmi Innovációs Kutatóintézet alapfeladatait divíziókba szervezik.

Lesz védelmi kutatási és innovációs, nemzeti és nemzetközi kapcsolatok divízió, valamint tudás- és technológiatranszfer. Szegeden elsősorban az oktatási feladatok, valamint a NATO-s elkötelezettségekkel összefüggő kutatások és feladatok lesznek előtérben – mondta a miniszter.

A sajtótájékoztatón Bartók Csaba, a helyi Fidesz elnöke, valamint Csongrád-Csanád megye 1. választókerületének Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje örömét fejezte ki, hogy tudás alapú munkahelyek jönnek létre a Science Parkban, amely az elvándorlást is csökkentheti.

Mihálffy Béla, a megye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje pedig azt emelte ki, hogy a beruházásból látható, a kormányzatnak fontos Szeged.

Palkovics László ma a szegedi harmadik Tisza-híd helszínén is járt, ahol sajtótájékoztatót is tartott, erről itt írtunk:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Palkovics László szerint a szegedi harmadik híd a választások utáni napok első programja lesz

Palkovics László több szegedi eseményre is jött csütörtökön, többek között a helyi Fidesz-irodában is tartott egy előadást. Előtte azonban kilátogatott a jelenleg tervezés alatt álló harmadik Tisza-híd szegedi oldalához, ahol Bartók Csabával és Mihállfy Bélával közös sajtótájékoztatót tartott.