Hatalmas harkályok jelentek meg a Retek utcai fűtőművön

A szegedi Retek utcai fűtőművön a Hóbiárt Basa utca sarkán óriás falfestménnyel hívja fel a figyelmet a harkályok és általában a kulcsfajok fontosságára, valamint megfogyatkozásuk veszélyeire a Mondolo Egyesület.

A Szegedi Távfűtő Kft. támogatásával megvalósuló Városmetamorfózis projekttel együtt immár városszerte 5 helyszínen találkozhatunk fontos természetvédelmi problémákra reflektáló, azokra gyakorlati megoldást is kínáló óriás falfestményekkel, amelyeknél QR kódokkal ellátott információs táblával szerelték fel a helyszínt, hogy kicsik és nagyok egyaránt megismerkedhessenek ezekkel a városi környezetben is fontos kulcsfajokkal.

A jelenlegi projektjük a ”küllős fűtőmvön” a hazai harkályfajok fontosságára irányítja a reflektorfényt, hiszen ezek kulcsfajok. Kóbor Balázs, a Szegedi Távfűtő Kft. ügyvezető igazgatója a helyszínen azt mondta: A harkályfélék kulcsfajnak számítanak, mert sok olyan állat van, amelyik ugyan odúlakó, de nem készít magának odút. Ezeknek a harkály készíti el azt. Ha a harkályok egyedszáma csökken, akkor ez maga után vonja azt, hogy a többi, odút használó faj is veszélybe kerül.