Miért nyit 2021-ben lemezbolt a belváros közepén?

November 20-án nyitotta meg kapuit a Deák Ferenc és a Híd utcák sarkán található Néma Papagáj lemezbolt. Hogy választ kapjunk a címben felvetett kérdésre, elmentünk megnézni és beszélgetni a tulajdonossal.

A lemezboltnak is otthont adó, Pártos Gyula tervei alapján felhúzott Milkó Palota 1882. áprilisában kapta meg építési engedélyét. A két szomszédos, Rudolf térre (ma Roosevelt tér) néző telket 1881-ben vásárolták meg Milkó és fiai Szeged városától. A munkálatok nem tartottak túl sokáig, mivel 1883 tavaszán már megnyílt Kátai László vaskereskedése. A Néma Papagáj nem az első hanganyagbolt az épület történetében, mivel ugyanezen év augusztusában nyílt meg Menner és Schleuning zeneműkereskedése, majd az esztendő végéig nyílt látszerészeti raktár, valamint bor-, tea- és rumüzlet.

Szegeden mondhatni hiánypótló a Néma papagáj, mivel kifejezetten bakelitlemezekkel foglalkozó üzlet nem igazán volt eddig. A Csongrádi sugárút elején található Sound Shop rendelkezik egy kisebb-nagyobb lemezsarokkal, de itt leginkább a hangtechnikai eszközökre helyezkedik a hangsúly; illetve ott van még a No Milk Today is a nagykörút és a Szentháromság utca sarkán, ők pubként is működnek, nemcsak lemezboltként.

De vissza a Híd utcára: az újonnan nyílt Néma Papagáj kínálata hatalmas méreteket ölt, szinte minden stílusban vadászhatunk kedvenceinkre, meglehetősen pénztárcabarát árakon. Maxiért (hagyományos méretű lemez) akár 350 forintért is juthatunk, de rengeteg 10–12 inches is vihető egy ezresért. Az árazás persze merőben múlik a lemezek ritkaságától és állapotától. Leginkább a jazz és a komolyzenei lemezeket mondanám így első átsöprésre dominálóbbnak, de találkozhatunk akár punk, szintipop és hip-hop hanganyagokkal is. Személyesen én egy Buzzcocks-lemeznek örültem meg a kínálatból, de egyéb szubjektív pozitívumnak írnám fel azt is, hogy külön kategóriát képeznek David Bowie hanganyagai, mely meglehetősen indokolt is a sajnálatos módon már megboldogult „pop-kaméleon” széleskörű munkásságát tekintve.

Kőszegi Zsolt, a bolt tulajdonosa szerint még további bővítésekre számíthatnak a vásárlók a jövőben, kazetták és merchandise is lesznek. Elmondása alapján semmiféle stílustól nem zárkóznak el, így akár hetente is érdemes áttúrni a bolt polcait annak, aki újabb lemezekkel szeretné bővíteni a gyűjteményét, mivel folyamatosan érkeznek új felvételek a kínálatba.

De nemcsak a hallgatóknak szeretnének kedvezni a felhozatallal, hanem az analóg eszközöket kedvelő diszkzsokéknak is. Látogatásunk előtt épp a Jazz Szigor egyik zenésze tett látogatást, újabb lenyomatokkal bővíteni eszköztárát pénteki setjükre a nemrég újranyitott Jazz kocsmában.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy miért nyit bárki is lemezboltot 2021-ben, amikor bármilyen zenét másodpercek alatt elérünk okoseszközeinken. Zsolt elmondta, hogy mivel Szegeden még nem telítődött a piac és most gyűlt össze a nyitáshoz elegendő tőke, ezért nekivágtak. Úgy gondolja, hogy

a nemzetközi trendek afelé mutatnak, hogy jó pár évig igény lesz még a bakelitekre, és úgy tapasztalja, hogy mindenki nagyon örül a bolt megnyitásának.

Reméli, hogy a jövőben nem fog lankadni a lemezvásárlási kedv, illetve, hogy megtérül a nyitásra fordított összeg és a hobbijukból tudnak majd élni.

A szegedi lemezbolt egyébként a Budapesten található Kalóz Records néven futó üzlettel ápol baráti kapcsolatot, így a bolt nevéhez valamiféle témába vágót kellett kieszelni, így született a Néma Papagáj elnevezés. Maga a helyiség atmoszférája meglehetősen kellemes hangulatot áraszt, a lejátszón folyamatosan pörög valami, amire idilli hangulatban tudjuk lapozgatni a lemezek hadát. Belépve az üzletbe, a szemben lévő falon azonnal a bolt legnagyobb ritkaságaiba futhatunk, de ha valaki nem szeretne ennyire mélyen a zsebébe nyúlni és 25–40 ezreket kicsengetni egy darab lemezért, szinte biztos, hogy talál a fogára valót a gyakoribban nyomott, de alacsonyabb áron is kóstáló hanganyagok között.