Eladó Szeged első árvaháza, 450 milliót kérnek érte

Nyilvános pályázatot írt ki az önkormányzati ingatlankezelő a Londoni körút és a Kálvária sugárút sarkán álló XIX. századi eklektikus épületre. Az irányár 450 millió forint.

A pályázatamit a SzegedMa vett észre – szerint nevezett cím alatt található „2477 négyzetméter telekterületű, kivett nevelőotthon megjelölésű, vezetékjoggal terhelt ingatlan” lehet a miénk a közel félmilliárdos áron, ha mástól nem érkezik licit.

Az ingatlan elérhető az IKV Zrt. hivatalos kereskedői oldalán, itt 3D-s képek is vannak róla. Az épület megtekintésére előre egyeztetett időpontban, de legkésőbb december 7-ig van lehetősége annak, aki 3. délig jelzi igényét az ikv@ikv.hu mailcímen. Továbbá – ha pályázni is szeretnénk majd – meg kell vennünk a pályázati dokumentációt, ami 20 ezer forintba kerül.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság honlapján írnak arról, hogy szegedi ügyfélszolgálatuk idén május 10. óta a Bakay Nándor utcában újonnan felhúzott épületben van, azaz sejthető, hogy minimum azóta üresen áll a körúti ingatlan.

A régi városi árvaház története egyébként különösen izgalmas, már-már thrillerbe illő, ugyanis itt a XIX. század elején még temető volt. A város akkori vezetése a régi katonatemetőt 1872 júliusában ingyen engedte át árvaház építésére. 1873 augusztusában már a berendezés és fölszerelés volt napirenden, szeptemberben a „harminc darab nyoszoját vasból készitve” Zombory István vasbútor raktárából szállították. Az árvaházat november elsején ünnepélyesen nyitották meg, addig 15 fiú és 5 leány kapott benne elhelyezést.

A régi épületet a körút felől teljesen új szárnnyal bővítették a millennium idejében. Az építési engedélyt Szeged szab. kir. polgármestere 1896. április 23-án kérte és 24-én kapta meg. Az épületre 1901. február 25-én adtak lakhatási engedélyt. A régi árvaház Londoni körúti kertjének helyére, a régi épülethez derékszögben csatlakozó új szárny épült. A csatlakozásnál a régi épület tűzfalát az újjal harmonizáló vakablakokkal látták el, de még így is igen különös a két épületszárny találkozása és stílusaik ütközése.