Új Tisza-hidat építettek, nemsokára használni is lehet

Rendben lezajlott a próbaterhelés az M4-es gyorsforgalmi út új Tisza-hídjánál, a Szapáry hídon. 48 tehergépkocsi tesztelte a hídon bekövetkezett alakváltozásokat, az adatok kiértékelése néhány héten belül megtörténik.

Egy híd próbaterhelésére a kivitelezés végéhez közeledve kerül sor. Ilyenkor ellenőrzik a műtárgy használatba vétel előtti teherbírását. A Szapháry-híd próbaterhelése során statikus és dinamikus terhelést végeztek; a hídszerkezet különböző részein, elemein mérték az ezek hatására bekövetkező alakváltozásokat és az egyes szerkezeti elemekben keletkező feszültségeket (pl. a főtartó lehajlását, támaszok süllyedését, szerkezet sajátfrekvenciáját stb.)

A Tisza-hídnál a statikus próbaterhelést a pálya jobb és bal oldalán 16–16, egyenként 48 tonna súlyú tehergépkocsival végezték. A dinamikus terhelés során pedig két tehergépkocsi haladt át a hídon 5, 20, 40, 60 km/órás sebességgel.

Az M4 Abony (Kelet)–Törökszentmiklós (Nyugat) közötti 27,1 kilométeres szakasz műszaki átadás-átvételi folyamata megkezdődött, a teljes szakasz forgalomba helyezése várhatóan 2022 februárjában történik meg.